szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) az idei választásokon vereséget szenved, akkor annak helyét egy rosszabb párt veheti át - írta a Lidové Noviny cseh napilap.

Nem lenne olyan nagy győzelem, mint amilyennek látszik, ha az SNS nem jutna be újra a parlamentbe; márpedig a bejutásra kicsi az esélye - írta az újság, amely Öllős Lászlót idézte. A politológus szerint egy új, erős, a szélsőségesség peremén egyensúlyozó párt kerülhetne az SNS helyére. Ez valószínűleg egy roma-, magyar- és bevándorlásellenes párt lenne - tette hozzá.

A szlovákiai politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő SNS mostani, a hét végi választást megelőző kampányában választási hirdetőtábláin inkább a romákat támadta, és kevésbé használta a magyar kártyát, köszönhetően az idei körültekintő szlovák diplomáciának - fejtette ki a Lidové Noviny.

A Szlovák Nemzeti Párt egyik választási plakátja
©

Az SNS "Mi tartjuk el a romákat" szlogene nyílt támadás a legalacsonyabb jövedelmű csoporttal, míg a párt a múltban burkolt rasszista kampányokat folytatott, gyakran a magyar etnikai kisebbség ellen. Politológusok szerint a választási győzelemre esélyes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártot vezető exminiszterelnök, Robert Fico olyan jól kezelte a romakérdést, hogy szinte kiejtette az SNS-t vezető Ján Slotát a versenyből.

A cikk szerint a szlovák újságírók és politológusok egyetértenek: a választási kampányt kísérő botrányok és szenvedélyek hulláma - beleértve az állítólagos politikai korrupciókról szóló Gorilla-aktát és a tüntetéseket - háttérbe szorították Ján Slota kampányát. A lap felhívta a figyelmet: újdonság, hogy Robert Fico egyértelművé tette, ezúttal nem számol az SNS-szel mint koalíciós partnerrel. Az SNS jelen volt Robert Fico első, 2006-2010-es kormányában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért