szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Floridában egy önkéntes fehér rendész által agyonlőtt fegyvertelen színes bőrű fiatal halála körülményeinek kivizsgálást ígérte pénteken Barack Obama amerikai elnök.

"A fő üzenetem Trayvon Martin szüleinek az, hogy ha a lenne egy fiam, úgy nézne ki, mint Trayvon" - jelentette ki az elnök. Tragédiának nevezve a történteket, de a hivatalos vizsgálat lezárásáig nem akart állást foglalni az ügyben.

Az eset február 26-án történt, Orlando egyik elővárosában, Sanfordban. A 17 éves Trayvon Martin elment otthonról édességet venni, de a 28 éves települési önkéntes rendész-őrjárat vezetője, George Zimmerman gyanúsnak találta őt, követni kezdte, majd agyonlőtte. Az elkövető azóta is szabadlábon van.

Az elnök bejelentésének különösen nagy súlya van, mert azt élő televíziós közvetítésben tette meg a Fehér Ház Rózsakertjében, közvetlenül azután, hogy bejelentette:  Jim Young Kimet jelöli a Világbank vezetőjének.

Trayvon Martin halála a héten a hatvanas évek polgárjogi mozgalmának tüntetéseire emlékeztető tömegmegmozdulásokat váltott ki több amerikai nagyvárosban. Az esettel a jelentősebb amerikai lapok is a címlapon, az országos televíziók pedig a nyitóhírek között foglalkoznak.

Az emberölés elkövetőjét azóta sem tartóztatták le, mert azt állította, hogy önvédelemből cselekedett és egy 2005-ben elfogadott floridai törvényre hivatkozott, amely lehetővé teszi akár halálos erő alkalmazását is, ha valaki attól fél, hogy súlyos testi sérülést fognak okozni neki. Jogvédő szervezetek rasszizmussal vádolták meg a sanfordi rendőrséget, amely arra hivatkozva nem tartóztatta le Zimmermant, hogy  semmi sem mond ellen a vallomásának.

"Úgy gondolom, mindnyájunknak önvizsgálatot kell tartanunk annak megállapítása érdekében, hogy ilyesmi hogyan történhetett meg. Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk a törvényt, annak összefüggéseit, azt, hogy mi történt csakúgy, mint az incidens sajátosságait" - jelentette ki az elnök.

Bill Lee, Sanford egy éve hivatalban lévő (fehér) rendőrfőnöke csütörtökön "ideiglenesen" lemondott a posztjáról, hogy "személye ne akadályozza a nyomozás menetét". Döntését megelőzően a város biztosai 3:2 arányban elutasították, hogy bizalmat szavazzanak a további munkájához. A rendőrfőnök azt állította, hogy az önvédelmi törvény alapján nem tehetett mást, mint hogy futni hagyta Zimmermant.

Norton Bonaparte, a város (színes bőrű) polgármestere kijelentette, hogy a rendőrség tevékenységének független kivizsgálását akarja. Az áldozat szülei csütörtökön találkoztak az igazságügyi minisztérium képviselőivel. A tárca a héten korábban az ügy párhuzamos kivizsgálását ígérte, az illetékes szövetségi ügyésszel karöltve.

Zimmermannak volt fegyverviselési engedélye. Sajtóértesülések szerint az keltett benne gyanút, hogy Trayvon Martin csuklyás pulóvert viselt. A rendész letartóztatását helyi idő szerint péntek déli adatok szerint csaknem másfél millió ember követelte a Change.org weboldalon.

Az áldozat kevéssel a halála előtt felhívta a barátnőjét és elmondta neki, hogy valaki követi. Zimmerman az incidenst megelőzően a segélyhívó számát, a 911-et hívta és jelentette, hogy láz egy gyanús alakot és annak ellenére követni kezdte Martint, hogy a diszpécser megpróbálta lebeszélni erről.

George Zimmerman, aki főiskolai hallgató és az eset előtt felvételét kérte a rendőrséghez, az apja szerint elköltözött Sanfordból, mert halálos fenyegetéseket kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple-től átigazoló Dobó Mátyás a Vodafone új vezérigazgató-helyettese

Az Apple-től átigazoló Dobó Mátyás a Vodafone új vezérigazgató-helyettese

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

Radar360: Jöhet a kínai vakcina

A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét

A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét