szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Koppenhága, Frankfurt vagy Bristol lehet az Európai Unió zöld fővárosa 2014-ben az Európai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint. A címre 18 város jelentkezett, végül a dán főváros, a német pénzügyi központ és Anglia hatodik legnagyobb városa maradt fenn a rostán. Idén a spanyolországi Vitoria-Gasteiz az Európai Unió zöld fővárosa.

Az Európa zöld városa címet minden évben olyan város kapja, amely sokat tesz a környezettudatos városi életmód kialakításáért, a környezet és az életminőség javításáért, a fenntartható fejlődés megteremtéséért.

A három jelöltet az olyan területeken elért eredményeikért választották ki, mint az éghajlatváltozás elleni harc, a fenntartható közösségi közlekedésre irányuló erőfeszítések, a zöld városi területek fejlesztése, a vízkészletek kezelése, valamint a szennyezések kordában tartása.

Bristolnak, Koppenhágának és Frankfurtnak június 8-án kell bemutatniuk terveiket egy zsűrinek, győztest 29-én hirdetnek Vitoriában.

Az Európa zöld fővárosa címet 2010-ben hozták létre, elsőször Stockholm, 2011-ben Hamburg töltötte be. Jövőre a franciaországi Nantes lesz az.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött