szerző:
MTI

Pornóvideókba kódolva találtak részletes leírásokat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Európába tervezett merényleteiről német nyomozók egy ausztriai férfitól elkobzott memóriakártyákon és más digitális adattárolókon - adta hírül a CNN.

Az információkat szállító 22 éves ausztriai Maqsood Lodint tavaly fogták el a német hatóságok Berlinben, ahová nem sokkal azelőtt Pakisztánból érkezett. Kihallgatói meglepetésére a férfi alsónadrágjában memóriakártyákat és más adattárolókat találtak, amelyeken többek között a Kick Ass című pornóvideóra és egy Sexy Tanja elnevezésű mappára bukkantak.

Több hetes kemény kódfejtő munka után a német  szakembereknek sikerült feltörniük a videót illetve a mappát védő jelszavakat, majd magában a pornófelvételben igazi titkosszolgálati kincsesbányára akadtak: a videóba több mint 100, az al-Kaida által jegyzett dokumentumot kódoltak, amelyek részletes leírását adták több már megtörtént és tervezett merényletnek.

Fény derült például arra, hogy a terrorszervezet a 2008-as, 164 halálos áldozatot követelő mumbai merényletekhez hasonló támadássorozatot akart végrehajtani Európában, és tervezték utasszállító tengerjáró hajók eltérítését is. Az eltérített hajókon a terroristák a hírhedt guantánamói fogolytáborban használt narancssárga overallba öltöztették és egyenként végezték volna ki túszaikat, amíg az amerikai hatóságok bizonyos foglyokat szabadon nem emgednek. A titkosított dokumentumok között a tervek mellett voltak  német, angol és arab nyelvű terroristaképző kézikönyvek is. 

Amerikai hírszerzési források szerint Lodin adathordozói valódi aranybányának bizonyultak, s ennél fontosabb al-Kaida dokumentumokat csak Oszama bin Laden, a terroristaszervezet tavaly agyonlőtt vezetőjének házából sikerült szerezni 2011-ben. Azt egyelőre nem tudni, ki lehetett a dokumentumok, így például a "Jövőbeni Tervek" mappa szerzője. Feltételezések szerint Júnisz al-Mauretanihoz, az al-Kaida tavaly Pakisztánban elfogott magas rangú vezetőjéhez köthetőek a tervek, amelyek még ma is irányadóak lehetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos

Ezt a YouTube-trükköt kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos