szerző:
hvg.hu

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Amerikában Elisabeth Tildy Boyd, Tildy Zoltán néhai magyar miniszterelnök lánya. Tildy Erzsébet Kaposváron született, első férje kivégzése után került az Egyesült Államokba, ahol festőművészként vált ismertté.

Elisabeth Tildy Boyd április 28-án hunyt el a Maryland állambeli Catonsville-ben, nem messze Washingtontól. Halálhírét megerősítette fia, Laslo Boyd – írja a The Washington Post.

A lap cikkében emlékeztetnek, hogy apja, Tildy Zoltán segédkezett a Független Kisgazdapárt megalapításában, 1945-ben miniszterelnökké nevezték ki, majd egy év múlva köztársasági elnökké. 1948-ben lemondásra kényszerítették a kommunisták. Ugyanabban az évben vejét, Csornoky Viktort kémkedés és lázadás vádjával bíróság elé állították, majd kivégezték. Lánya, Erzsébet 1944-ben házasodott össze Csornoky Viktorral.

Tildy Zoltán
©

Csornoky Viktor szintén kisgazda képviselő volt, később egyiptomi nagykövet lett, és hazahívása után állították bíróság elé, koholt vádakkal.

Erzsébet kisgyermekével Kairóból Amerikába ment diplomata útlevéllel, miután férjét kivégezték Magyarországon. Kint 1950-ben ment hozzá Max Boydhoz, aki eleinte az AP tudósítója volt, majd később a légierőhöz került, 1987-ben halt meg. A férfi a nevére vette felesége első házasságából származó fiát, Lászlót.

Erzsébet, későbbi nevén Elisabeth művészettel foglalkozott Amerikában, portrékat, csendéleteket, tájképeket festett, a nyolcvanas éveiben pedig tanított. Két unokája és két dédunokája született.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!