szerző:
MTI

Az ország történelme során először kerültek kisebbségbe a fehérek a születések számát tekintve az Egyesült Államokban - közölték a Népszámlálási Iroda adataira hivatkozva csütörtökön az amerikai napilapok.

A fehérek a született csecsemők 49,6 százalékát tették ki a tavaly júniusban lezárult egyéves időszakban.

Miközben az ország lakosságának többsége egy ideig még fehér marad, de az a tény, hogy a fiatal generációban a kisebbségek többségbe kerülnek, jelentős változásokat okoz majd az ország gazdaságában, politikai életében és identitásában -  írta a New York Times.

A felmérés szerint ugyanakkor a spanyol ajkú (hispán) és az ázsiai eredetű lakosság növekedésének üteme összességében mintegy 2,5-2,2 százalékra lassult, ami körülbelül a fele a 2000-ben mértnek. A feketék száma 1 százalékkal nőtt, ami megfelel a korábbi évek átlagának.

A 2010-es népszámlás adatai alapján még úgy tűnt, hogy a (nem hispán) fehérek 2040-re kerülnek kisebbségbe, de a demográfusok az új adatok alapján későbbre teszik ezt az időpontot. Az ezzel kapcsolatos konkrét előrejelzést novemberben hozzák nyilvánosságra. (A statisztikában a latin-amerikai bevándorlók közül a fehérek is a hispán, és nem a fehér kategóriába számítanak.)

Az amerikai gazdaság nehézségei miatt lelassult az Egyesült Államokba Latin-Amerikából irányuló bevándorlás üteme is.

A kisebbségek aránya 2010 és 2011 nyara között 1,9 százalékponttal tovább nőtt és elérte a 114,1 millió főt, vagyis az összlakosság 36,6 százalékát, elsősorban a korábban bevándorolt, fiatal spanyol ajkú családokban történt születéseknek köszönhetően. A kisebbségek születési aránya 50,4 százalék volt, szemben az 1990-ben feljegyzett 37 százalékkal.

Az Egyesült Államok 3143 megyéjéből a kisebbségek aránya 348-ban haladja meg minden korcsoportban az 50 százalékot, további 690-ben pedig az ötéves alatti korosztály esetében ez az arány megközelítette a fordulópontot. A születések aránya a 2008-as gazdasági válság óta a fehérek körében 11,4, a kisebbségek körében pedig 3,2 százalékkal csökkent.

Az amerikai fehérek átlagéletkora 42 év. A hispánok jelenleg a lakosság 16,7, a feketék a 12,3, az ázsiaiak pedig a 4,8 százalékát jelentik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!