szerző:
MTI

Az Európai Parlamentnek (EP) határozatban kell kimondani, hogy a nácik a holokauszt részeként törekedtek a romák és szintik kiirtására, és a testületnek fel kell szólítani az uniós tagállamokat és az érintett, EU-val szomszédos országokat, hogy vezessék be a roma holokauszt emléknapját - áll a legtekintélyesebb európai roma polgárjogi aktivisták Roma Bölcsek elnevezésű testületének szombaton Berlinben bemutatott petíciójában.

A Roma Bölcsek a Reichstag - a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag épületének - tőszomszédságában 2004 óta befejezetlenül álló emlékműnél tartott demonstráción ismertették a kezdeményezést. A német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) támogatásával megrendezett tüntetés részvevői felszólították a döntéshozókat, hogy tegyenek meg mindent a nácizmus roma és szinti áldozatainak emléke előtti tisztelgésre hivatott alkotás befejezése érdekében. Hangsúlyozták: a legnagyobb európai etnikai kisebbségnek a náci uralom bukása óta is az üldöztetés a sorsa, e helyzet megváltoztatásához pedig az EP kiállására is szükség van.

Hans Caldaras svédországi roma zenész, író és aktivista, a testület egyik tagja a félkész emlékműnél elmondott beszédében egyebek között hangsúlyozta: a roma holokauszt fogalma a kilencvenes évekig szinte teljesen ismeretlen volt, és még mindig nem tudni pontosan, hogy hány romát és szintit gyilkoltak meg származásuk miatt a nácik, mert már azelőtt is kitaszított, az állampolgárságtól megfosztott és a nyilvántartásokból örökre kitörölt népcsoport voltak, hogy deportálták őket. Egyes becslések 500 ezer körülire teszik az áldozatok számát, de az is meglehet, hogy kétmillió roma és szinti pusztult el a haláltáborokban.

Caldaras kiemelte: a háború után elkezdődött "egy másfajta holokauszt", amely az Európát elborító gazdasági válságban minden eddiginél rettenetesebb szakaszba érkezett. A válság hatására elindult bűnbakképzési folyamatok miatt "könnyen ismét a harmincas, negyvenes évek Európájában találhatjuk magunkat" - mondta.

Nicolae Gheorghe romániai roma polgárjogi harcos, szociológus beszédében kiemelte: 1945-ben véget ért "a forró háború", 1989-90-ben pedig sikerült lezárni a hidegháborút, a romák és szintik elleni "láthatatlan háború" viszont még mindig tart. A megbékélés első lépése lehetne a hányattatott sorsú emlékmű befejezése, és az, ha az EP közbenjárására valamennyi érintett országban bevezetnék a roma holokauszt emléknapját, és elismernék, hogy a nácik "ugyanolyan eszközökkel és ugyanazzal a céllal - a népcsoport kiirtásának szándékával - üldözték a romákat és szintiket, mint a zsidókat" - mondta a tüntetésen, amelyen mintegy százan vettek részt.

A Roma Bölcsek a szombati akcióval léptek először a nyilvánosság elé. A testület a budapesti központú Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) kezdeményezésére alakult meg. 

A berlini emlékművet Dani Karavan, a tájba besimuló alkotásairól ismert izraeli képzőművész tervezte. A land art (tájművészet) elnevezésű irányzat képviselőjeként számon tartott alkotó a Reichstag és a Brandenburgi kapu közötti ligetes területre egy kör alakú fekete gránitmedencét tervezett, amely alig néhány centiméterre emelkedik ki a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci uralom alatt a romákat és szintiket megbélyegző háromszög alakú jelvényre.

A látogató a medence vizében a saját tükörképét látja meg, és a medence körül a talajban elhelyezett feliratokból tájékozódhat a romák és szintik üldöztetéséről, így mindazok, akik ellátogatnak az emlékműhöz, az egyik felirattól a másikhoz lépve körbejárják a medencét, és közösen mint egy gyászmenet vonulnak az emlékmű körül, legalábbis a hosszú évek óta megvalósításra váró koncepció szerint.

A német kormány a kilencvenes évek elején kötelezte el magát a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt szintik és romák előtt méltó módon tisztelgő emlékmű megépítésére. A berlini építkezés 2004-ben kezdődött, és a projektet övező anyagi és politikai természetű viták miatt a negyedszerre módosított átadási határidőt sem sikerült tartani. Jelenleg 2012. október 25-re tervezik az emlékmű átadását.

Az építkezés kezdete óta csaknem 120 erőszakos támadás ért romákat és szintiket Európában az ERCF kimutatása szerint.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is