szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizennyolcan meghaltak pénteken Szíriában, ahol heves összetűzések voltak Damaszkuszban a hadsereg és a lázadók között - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Az összetűzések a főváros Kafr-Szusze negyedében törtek ki, robbanásokat lehetett hallani a Mazze és al-Kaddam negyedben is a központ szerint. A héten Damaszkuszban és Aleppóban is nagygyűlések voltak, amelyeken a kereskedőket és az üzletembereket akartak az elégedetlenkedők pártjára állítani.

A Hama tartománybeli Kafr-Zitában, ahol az elmúlt napokban heves harcok voltak, a tüntetők azt skandálták: "Nem akarunk többé békés lázadást!", fegyvereket követeltek és a nemzetközi közösség tehetetlenségét ostorozták. Országszerte folytak pénteken az összecsapások. Ellenzéki aktivisták szerint Homsz Hajdíje negyede a lázadás kezdete óta a legsúlyosabb tüzérségi tűz célpontja volt. Idlíbben öt ember, közöttük a biztonsági erők két tagja halt meg, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy rendőrőrs előtt. Idlíb tartományban egy civilt agyonlőttek egy úttorlasznál.

Fegyveres harcok nyoma egy amatőr felvételen
©

Damaszkusz egyik elővárosában két katona halt meg, amikor pokolgépes támadást intéztek egy katonákat szállító autóbusz ellen. Deraa tartományban egy lázadó csoport vezetőjét ölték meg, egy civillel egy orvlövész végzett, egy másik pedig a harcokban esett el. Deir ez-Zórban három civil vesztette életét tüzérségi tűzben, a tartományban két katona esett el harcokban.

Az ENSZ szíriai megfigyelői pénteken megérkeztek Mazraat al-Kubeir faluba, ahol legalább 55 embert, közöttük nőket és gyermekeket mészároltak le a héten. Csütörtökön a megfigyelőket megakadályozták abban, hogy eljussanak a mészárlás helyszínére, és könnyűfegyverekből rájuk lőttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi