szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több napig tartó harcok után a szíriai kormányerők lerohantak kedden egy felkelők kezén lévő települést Damaszkusz közelében, és megöltek legalább 23 lázadót.

A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet és a lázadók egyik szóvivője egybehangzóan azt közölte, hogy a Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez hű katonák kedd hajnalban négy irányból rohanták le Moadamíja városát, és lázadók után kutatnak. A felkelők szóvivője szerint a város eleste után a katonák szabályosan kivégeztek három, húszas-harmincas éveiben járó férfit.

Más forrásból ezeket a híreket nem lehetett megerősíteni, de Damaszkuszban és környékén az elmúlt két hónapban drámai módon súlyosbodtak a harcok. A fővárostól nyugatra fekvő Moadamíja ostroma több mint két héten át tartott, s mielőtt a kormányerők kedden lerohanták a települést, napokon át ádáz harcok folytak, a kormánykatonák ágyúzták a várost.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet közben arról számolt be, hogy kedd hajnalban Aleppó lövetése következtében legalább kilenc ember, köztük két nő és két gyerek – egy kilencéves fiú és egy ötéves lány – halt meg.

Hétfőn Szíria-szerte legkevesebb 167 ember vesztette életét: 88 polgári lakos, 32 felkelő és 47 katona, többségük Damaszkusz tartományban. Nem kormányzati szervezetek szerint a fegyveres konfliktus kezdete, tavaly március óta 23 ezer ember halt meg Szíriában, míg az ENSZ összesítése 17 ezer áldozatról szól.

A szíriai harcok következményeképpen Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is összetűztek ott élő szunniták és alaviták. Egy szunnita többségű városnegyed lakói csaptak össze a szomszédos, zömében alaviták lakta városnegyed lakóival. Az előbbiek ellenségei a szíriai Aszad-rezsimnek, az utóbbiak pedig támogatják, tekintettel arra, hogy maga a szíriai államfő is közülük való.

A két városnegyedben számos házat felgyújtottak, gépkocsikat rongáltak meg. A rendbontás leállítása érdekében bevetették a hadsereget, amely üldözőbe vette a fegyvereseket. A rendbontásokban legalább 23 civil és öt katona sebesült meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában