szerző:
MTI

Damaszkusz déli negyedeit lőtte szerdán tüzérségi tűzzel a kormányhadsereg, helikopterek rakétákkal és gépfegyverrel támadtak két városrészre, legkevesebb negyvenen meghaltak – közölték ellenzéki aktivisták.

A főváros elleni offenzíva kezdete egybeesett az ENSZ megfigyelőinek távozásával, akik dolguk végezetlenül hagyták el a hét végén Damaszkuszt. A Kfar Szúsza negyedben legalább huszonkét embert öltek meg, a szomszédos Nahr Eisában pedig legalább tizennyolcat.

A szíriai kormányerők szerdán a két negyedben razziát tartottak, ellenzékieket lőttek agyon, és megöltek egy lázadókkal szimpatizáló újságírót is. A házról házra járó katonák a saját házában lőtték agyon Mosáb al-Odaallahot, az állami tulajdonban lévő Tisrin című lap munkatársát – közölték ellenzéki aktivisták. Szíria más részeiben is folytak szerdán a harcok. A légierő az északi Aleppó lázadók kezén lévő negyedeit – Sejk-Szaidot, Saart, Szahúrt és Hananót – bombázta.

A felkelők azt állították, hogy ellenőrzésük alá vonták egy Irakkal határos régió egyik részét. Mint mondták, a reguláris csapatok az iraki határ mentén, a Deir ez-Zórtól 120 kilométerre fekvő Albu-Kamálban kivonultak a légierő felderítésének és a politikai biztonsági hivatalnak a székhelyéről. Az állami televízió viszont azt jelentette, hogy a kormányerők "üldözik a terrorista bandák maradványait". Szíriában kedden több mint 250 ember – közöttük 171 civil – halt meg, főként Damaszkuszban, Aleppóban és Deraában az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

A békés tüntetéseket követő véres megtorlások miatt immár polgárháborúba forduló összecsapásokban az ENSZ becslése szerint több mint 18 ezer embert, ellenzéki aktivisták szerint több mint 23 ezer embert öltek meg tavaly március közepe óta.

A harcokban elesett a lázadók oldalán harcoló Rusztan Gelajev, egy volt csecsen hadúr fia is – jelentette szerdán a Kavkazcenter.com iszlamista csecsen hírportál. A 24 éves férfi "önkéntesek csoportjával" érkezett Szíriába, hogy a kormányerők ellen harcoljon. A hírportál szerint augusztus 11. és 13. között ölték meg, holttestét hazaszállították Csecsenföldre. Az Egyesült Államok és Izrael attól tart, hogy a szíriai káosz elmélyülésével Bassár el-Aszad elveszítheti az ellenőrzést a vegyi fegyverek felett, vagy esetleg be akarja azokat vetni az ellenzék ellen.

Damaszkusz szövetségese, Moszkva szerint a szíriai rendszer nem akar vegyi fegyvereket használni, és képes biztonságban őrizni őket – írta szerdán a Kommerszant című orosz napilap egy meg nem nevezett külügyi illetékesre hivatkozva. Az illetékes szerint erről a damaszkuszi kormánnyal folytatott "bizalmas párbeszéd" győzte meg Moszkvát.

A Szentszék szíriai nagykövete a Szíriában "darabjaira hullott" jog haladéktalan tiszteletben tartását követelte valamennyi féltől szerdán. A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Mario Zenari nuncius hangsúlyozta: "most az az elsődleges feladat, hogy megköveteljük a nemzetközi jogban meghatározott korlátok tiszteletben tartását". "Egy ilyen tragikus helyzetben a keresztények hivatása az, hogy hidakat építsenek" – jegyezte meg a vatikáni nagykövet.

A sokvallású Szíriában, ahol a kereszténység több mint kétezer éve jelen van, a 20 milliós lakosság mintegy 7,5 százaléka keresztény.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A betlehem után itt a Szent Sír

A betlehem után itt a Szent Sír

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél