szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai erők legalább egy hónapra felfüggesztik a rendőrök kiképzését Afganisztánban, mert újra leellenőrzik, van-e olyan az újoncok között, aki kapcsolatban áll a tálib felkelőkkel - erősítette meg az amerikai különleges erők szóvivője vasárnap.

John Harrell alezredes elmondta, nagyjából ezer újoncot vonnak alaposabb felülvizsgálat alá, miután az elmúlt hónapokban megszaporodtak a közép-ázsiai országban az afgán katonák és rendőrök szövetséges katonák elleni merényletei. Idén eddig 45 külföldi katona, zömmel amerikaiak estek áldozatul ilyen merényleteknek.

Az amerikai alezredes hozzátette, augusztusban több mint egy hétig az afgán különleges erők sem voltak bevetésen, mert újra leellenőrizték az egység tagjainak kapcsolatait. Ahogy a rendőrújoncok esetében, itt is a kormányellenes lázadókkal fennálló esetleges kapcsolatot vizsgálták.

A The Washington Post című amerikai újság értesülései szerint nemcsak a rendőrök, hanem az afgán katonák kiképzését is szüneteltetik, és az intézkedés összesen több mint 27 ezer újoncot érint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!