szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban egy évvel a következő parlamenti választás előtt a lakosság többsége nagykoalíciót akar, a konzervatívok és a szociáldemokraták azonban egyelőre hallani sem akarnak a 2005 és 2009 közötti együttműködés felújításáról.

A ZDF közszolgálati televízió hét végén bemutatott felmérése szerint a lakosság 54 százaléka azt tartaná a legjobbnak, ha a 2013 őszén következő országos parlamenti választás után koalícióra lépne a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD). A két legnagyobb párt együttműködése az egyetlen koalíciós forma, amelyet a többség támogat. A jelenlegi, konzervatív-liberális koalíció fennmaradását csupán 19 százalék üdvözölné, és 54 százalék úgy véli, hogy az hátrányos lenne az országnak. Az SPD és a Zöldek 1998 és 2005 közötti koalíciójának felújítását 39 százalék támogatja, 41 százalék ellenzi.

A pártok választói támogatottsága alapján is a nagykoalíció tűnik a leginkább valószínűnek. A Bild am Sonntag című lap felmérése szerint a CDU/CSU a szavazatok 38 százalékéra, az SPD 26 százalékra számíthat. A német politika két legnagyobb szereplőjének támogatottsága között a legutóbbi, 2009-es választás óta nem volt ekkora különbség. A konzervatívok a rekord nagyságú 12 pontos előnyt annak köszönhetik, hogy Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke messze a legnépszerűbb politikus, az SPD pedig főleg saját magával van elfoglalva. "A szociáldemokraták háza tájáról nemigen hallani mást azon kívül, hogy ki legyen a kancellárjelölt", és a vita elriasztja a választókat - magyarázta az adatokat Klaus-Peter Schöppner, a felmérést végző Emnid közvélemény-kutató intézet vezetője. 

A felmérés eredményei igazodnak az utóbbi bő fél év trendjéhez, amely szerint a CDU/CSU egyre nagyobb előnnyel vezet a szociáldemokraták előtt, de a hatalmat csak az SPD-re támaszkodva őrizheti meg. A konzervatívok jelenlegi koalíciós partnere, a liberális FDP nem éri el az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt, a párt támogatottsága 4 százalékos. A Zöldek 14 százalékon állnak, és a balközép akkor sem tudna többségi támogatottságú kormányt alakítani, ha az SPD-hez és a Zöldekhez csatlakozna a Bundestagba várhatóan bekerülő, a Bild am Sonntag felmérése szerint 7 százalékon álló Német Kalózpárt. 

A politikusok népszerűségi rangsorában Angela Merkelt egyetlen szociáldemokrata politikus közelíti meg, Hannelore Kraft Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnök, aki azonban közölte, hogy egyelőre nem kíván részt venni az országos politikában. Az SPD lehetséges kancellárjelöltjei - Sigmar Gabriel pártelnök, Frank-Walter Steimeier parlamenti frakcióvezető és Peer Steinbrück, a 2005-2009 közötti nagykoalíció pénzügyminisztere - jóval Kraft mögött állnak a sorban, és megelőzi őket Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminiszter, a CDU politikusa is.

Egyelőre a konzervatívok és a szociáldemokraták is elutasítják a nagykoalíciót. Az SPD vezetői a hét végén a párt választási kampányát előkészítő tanácskozáson azt hangoztatták, hogy a Zöldekkel kívánnak kormányozni. "Az SPD és a Zöldek együttműködése a jövő koalíciója" - mondta Frank-Walter Steimeier. "Győzelemre játszunk, nem helyezésre" - tette hozzá. Peer Steinbrück kijelentette, hogy "soha többet" nem lesz miniszter egy olyan kormányban, amelyet Angela Merkel vezet. Sigmar Gabriel beszédében hangsúlyozta: a szociáldemokraták kormányozni akarnak, "de nem egy nagykoalíció kisebbik párjaként".

A Der Spiegel című hetilap vasárnap megjelent száma szerint Angela Merkel a CDU elnökségének legutóbbi értekezletén arra figyelmeztetett, hogy a nagykoalícióról szóló spekulációk csak árthatnak a konzervatív tábornak, és nem helyes, ha bárki is a két párt közötti hasonlóságokat emeli ki. A lap szerint Merkel elsősorban Ursula von der Leyen szociális és munkaügyi miniszter nyugdíjkoncepciójára utalt, amely 850 eurós nyugdíjminimum bevezetését irányozza elő. A szociáldemokraták pontosan ekkora összegű nyugdíjminimumot szorgalmaznak.

Ugyanakkor a konzervatívok és a szociáldemokraták egy sor további kérdésben is csaknem azonos nézeteket vallanak. Az euróövezeti válságkezelésben például az utóbbi időszakban az SPD valamennyi kormányzati javaslatot támogatott a parlamentben, így a Merkel-kormány a konzervatívok és a liberálisok euroszkeptikus szárnyának elutasítása ellenére is kétharmados többséget szerzett egyebek között az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló kormányközi szerződés és a fiskális paktum ratifikációjához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában