szerző:
MTI

Ismét a parlamenten kívüli orosz ellenzéket támadta a Gazprom tulajdonában lévő NTV televízió, amely pénteken a hatalom elleni tiltakozásokat szervezők leleplezésére szánt összeállítást sugárzott.

A televízió honlapján is olvasható beharangozó szerint a "nézők tömegeinek kérésére" szánták rá magukat a márciusban A tiltakozás anatómiája címmel bemutatott riportfilm folytatásának elkészítésére. 

A pénteken vetített második rész elsősorban Szergej Udalcovot, az oroszországi tiltakozó megmozdulások egyik fő szervezőjét, a Baloldali Front radikális párt karizmatikus vezetőjét vette célba. 

Egy rejtett kamerával készült, az összeállításban többször is bevágott felvétel szerint Givi Targamadze grúz politikus részletesen megtárgyalta Szergej Udalcovval és a Baloldali Front vezetőivel, milyen erőkre és mennyi pénzre van szükség a hatalom leváltásához.  

Tarmagadze, aki a lenta.ru internetes hírportál magyarázata szerint Miheil Szaakasvili grúz elnök tanácsadója, az NTV szerint közvetített a parlamenten kívüli orosz ellenzék és a "hatalom leváltását pénzelő" orosz ex-bankár, Andrej Borogyin között. A Gazprom médiaholdingjához tartozó televízió szerint Borogyin, "a Bank Moszkvi volt elnöke 50 millió dollárral támogatná az orosz ellenzéket, és további 150 millió dollárt összegyűjt oligarcha barátaitól". 

Az NTV leleplezőnek szánt riportjában elhangzottak szerint az ellenzék Oroszország nagyvárosaiban egyszerre foglalná el a tereket, amely egy erőszakos forgatókönyv kezdetét jelentené. 

"A cselekvési tervet már kidolgozták, szerzői külföldön tartózkodnak, Udalcov pedig a rendelkezésünkre álló anyagok szerint csak az egyike a végrehajtóknak" - állították a televíziós összeállítás szerzői. Hozzátették: Udalcov egyetértett azzal, hogy a nacionalistákkal egyesítsék erőiket, az egyetlen kérése az volt, hogy ne használjanak náci jelképeket. Az NTV azzal is meggyanúsította a parlamenti ellenzéket, hogy börtönviseltekkel szövetkezett célja elérése, a hatalom leváltása érdekében. 

Szergej Udalcov kategorikusan visszautasította a hatalmi televízió állításait, Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, a parlamenten kívüli Parnasz és a Szolidaritás társelnöke pedig úgy vélte, hogy A tiltakozás anatómiája-2 című televíziós összeállítás egy újabb provokáció, amelynek az a célja, hogy negatívan tüntesse fel az ellenzéket az úgynevezett koordinációs tanács október 20-21-i megválasztása előtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

"A titkaink hidak lehetnek saját magunkhoz"

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Azurák Csaba távozik a TV2-től

Azurák Csaba távozik a TV2-től

Betonfalnak rohant egy autó Miskolcon

Betonfalnak rohant egy autó Miskolcon

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában