szerző:
MTI

Izrael elveszítené a nemzetközi közösség szimpátiájának jelentős részét, ha szárazföldi hadműveletre szánná el magát Gázában - mondta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

William Hague a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: a konfliktusért az elsődleges felelősség az övezetet irányító Hamászt terheli, és a brit kormány felszólítja a palesztin szervezetet az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetésére.

Hague hozzátette ugyanakkor: ő és David Cameron brit miniszterelnök is tudatta Izraellel azt a hivatalos brit véleményt, hogy a Gáza elleni esetleges szárazföldi invázió nyomán jelentősen csökkenne az Izrael iránt a jelenlegi helyzetben megnyilvánuló nemzetközi rokonszenv és támogatottság.

A brit külügyminiszter szerint London "nagyon világosan" kifejtette azt a véleményét is az izraeli kormánynak, hogy szárazföldi hadműveletek esetén sokkal nehezebb elejét venni a polgári lakosság veszteségeinek, emellett egy nagyszabású szárazföldi katonai támadás a konfliktus elhúzódásának veszélyével is járna.

"Tűrhetetlen állapot" Izrael számára, hogy az ország déli területeire "rakétazápor zúdul" Gázából, és "nem meglepő", hogy az izraeliek erre válaszolnak, ám egy szárazföldi hadműveletet a nemzetközi közösség - beleértve az Egyesült Királyságot is - sokkal nehezebben tudna támogatni - mondta vasárnapi nyilatkozatában William Hague.

Arra a kérdésre, hogy Iránnak lehet-e a szerepe a jelenlegi konfliktus kirobbantásában, Hague úgy fogalmazott: a Gázai övezetbe kétségtelenül nagymennyiségű fegyver áramlik, és ennek "elsődleges mozgatója" a nemzetközi közösség gyanúja szerint Irán. Irán részese a fejleményeknek, de éppen ezért kell tudatosítani, hogy a mostani események egy szélesebb összefüggésbe illeszkednek - tette hozzá.

A brit külügyminiszter szerint Izraelnek meg kell értenie, hogy az esetleges elhúzódó hadműveletnek - a polgári lakosság veszteségei mellett - milyen hátrányos hatásai lennének a térség egyéb feszültségeire, mivel a gázai konfliktus mellett ott van a Szíriában kialakult "elborzasztó helyzet", valamint az iráni nukleáris fejlesztési program szította feszültség is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lázár János megint nekiment multiknak

Lázár János megint nekiment multiknak

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Vadászruhás emberek kiirtottak egy falut Maliban

Vadászruhás emberek kiirtottak egy falut Maliban