szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai hatóságok arra figyelmeztették a nemzetek közösségét, hogy a kormányerők ugyan soha, de a lázadók vegyi fegyvereket vethetnek be a konfliktusban.

A szíriai sajtóban szombaton megjelent hírek szerint a damaszkuszi külügyminisztérium az ENSZ-nek küldött leveleiben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség semmit nem tett, amikor egy lázadó csoport elfoglalt a héten egy mérgező klórgázt előállító magánüzemet Aleppó közelében.

A Sysacco nevű, szíriai-szaúdi vegyesvállalat marólúgot és sósavat előállító üzeme Szfire település közelében, mezőgazdasági övezetben fekszik. A múltban sok panasz érkezett rá, mert az üzem szennyezte a vizet.

Szerdán a lázadók egyik csoportja feltett az internetre egy videót, amelyen álarcos férfiak marólúgot tartalmazó üvegeket mutatnak fel, majd a vegyi anyagot átöntötték egy öblös üvegbe, amelyben két nyúl volt. Az állatok nem sokkal később elpusztultak.

Szíria bevetné vegyi fegyvereit

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsnak és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak címzett levélben a szíriai külügyminisztérium ismét hangsúlyozta, hogy a kormányerők "soha nem vetnek be vegyi fegyvereket, ha azok léteznek, mert az ismert országok, élükön az Egyesült Államok által támogatott terrorizmus ellen védelmezik a népet".

A nemzetek közössége az utóbbi napokban többször óva intette Bassár el-Aszad szíriai elnököt és az őt támogató erőket vegyi fegyverek bevetésétől. Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők azt állították, hogy a szíriai hadseregnek szaringázzal töltött, repülőről ledobható bombái vannak.

George Sabra, a szíriai emigráns ellenzék legnagyobb ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke pénteken szavak helyett tetteket követelt, különös tekintettel a "világ biztonságát" fenyegető vegyi fegyverekre.

A szíriai rendszer már korábban is azt állította, hogy ha "lenne is birtokában", soha nem vetne be vegyi fegyvereket. Hű szövetségese, Moszkva azonban közvetve elismerte, hogy Szíriának vannak vegyi fegyverei, mondván, azok "ellenőrzés alatt állnak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!