szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban még magasabbra emelkedhet a bevándorlók száma: öt éven belül több mint kétmillióval nőhet az ország lakossága egy csütörtökön ismertetett tanulmány szerint.

A Kiel Economics elemzése szerint főleg a munkanélküliségben európai csúcstartó Görögországból, a második helyezett Spanyolországból, valamit a Portugáliából érkező bevándorlók száma nőhet a következő években. Az utóbbi két évben kibontakozott trend tartós maradhat, mert a válság várhatóan enyhül ugyan, a déli országok gazdasága így stabilizálódik, de a beinduló növekedés túl gyenge lesz a munkanélküliség érdemi csökkenéséhez.

A bevándorlási hullám révén az idén 389 ezerrel növekedhet Németország lakossága. A hullám várhatóan 2014-ben tetőzik, amikor 506 ezer lehet a vándorlási mérleg - vagyis a be- és kivándorlók különbsége -, 2017-ig pedig összesen 2,2 millióval bővülhet a lakosság a migráció következtében - vélik a kieli kutatók, akiknek az elemzéséről a német Manager Magazin számolt be.

Németországban a születések száma csökken, a halálozások száma nő, a lakosság tendenciaszerűen öregszik, létszáma csökken. Mindez pedig munkaerőhiányhoz és egy sor szerkezeti problémához vezet, például drámaian emelkedik az egy munkavállalóra jutó nyugdíjasok száma. A folyamatok leállításához évi 400 ezer bevándorlóra van szükség, ez a gondokat megoldó "bűvös szám" - írta a magazin.

Az ezredforduló óta viszont Németország nem migrációs célpont, hanem migránsokat kibocsátó ország volt. 2011-ben aztán változott a helyzet, az ország lakossága nyolcévi folyamatos csökkenés után először nőtt. A fordulat a bevándorlás hatására állt be, az országba csaknem egymillióan költöztek be.

Az EU legnagyobb lélekszámú tagállamában 2011 végén 81,8 millióan laktak, ez 92 ezres, 0,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A bővülés annak ellenére ment végbe, hogy 852 ezer halálesetet regisztráltak, a születések száma pedig 663 ezer volt, vagyis 189 ezerrel többen haltak meg, mint ahányan születtek.

Ugyanakkor 1996 óta a legtöbb bevándorló, 958 ezer fő érkezett, köztük bő 40 ezer magyar, 12 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A német statisztikai hivatal szerint a másfél évtizede nem tapasztalt nagyságú bevándorlási hullámot az euróövezeti államadósság-válság és az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások feloldása indíthatta el.

A trend az idei első félévben is kitartott, valamennyi bevándorlót együttvéve összesen 500 595-en érkeztek az országba a január-júniusi időszakban, ami 66 ezres, 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak, ami kiemelkedően nagy mértékű, 46 százalékos növekedés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek

Green NCAP: Ez a lista mutatja, a legújabb autók mennyire környezetszennyezőek