szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megdöbbenéssel értesült a kormány, hogy ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat, Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden az MTI-vel.

A nemzetpolitikáért felelős kormányfő-helyettes azt írta: sajnálatukat fejezik ki, hogy e magyarellenes intézkedést ez alkalommal is olyan ünnep közeledtéhez időzítik a szlovák hatóságok, amikor "a keresztény világ a szeretet és a béke ünnepére készül". Hozzátette: bíznak abban, hogy a két ország közös keresztény gyökerei elvezetnek a megbékélésre.

Az érintettek kedden tájékoztatták az MTI-t arról, hogy ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat. A lévai járási rendőrkapitányság ezúttal "szóbeli egyeztetés" címén, december 19-re idézte be a személyi okmányaik beszolgáltatását megtagadó felvidéki magyarokat, jelezve: ha hathatós magyarázat híján maradnak távol, a rendőrség elővezetheti őket.

Az érintetteket korábban már többször beidézték a szlovák hatóságok azzal a felszólítással, hogy adják le – a szlovák állampolgársági törvény és az erre vonatkozó szabályozások szerint – érvénytelenné vált személyi okmányaikat. Az idézések hivatkozási alapját az érintettek minden esetben indokolatlannak minősítették, és nem tettek eleget a felszólításnak, emiatt pedig "kötelességszegés" címén többször is pénzbírság kifizetésére kötelezték őket.

"A mostani már a nyolcadik vagy a kilencedik idézés, amelyet ebben az ügyben a rendőrségtől kaptam. Érdekes módon mindig valamilyen ünnep környékén küldi ezeket a rendőrség, volt úgy, hogy újévkor, egyszer a születésnapomra, most pedig karácsony előtt" – mondta az MTI-nek Gubík László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak