szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évek társadalmi konfliktusainak legfőbb kiváltó okai között a házrombolások, a környezetszennyezés és a munka világát érintő, jellemzően a munkáltatók és a munkavállalók közötti viták szerepeltek - összegzi egy társadalomtudományi kiadvány.

Növekvő számú és egyre bonyolultabb társadalmi konfliktusokra lehet számítani a jövőben Kínában - jósolja "kék könyvében" a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS).

Kedden bemutatott tanulmánykötetében az akadémia úgy fogalmaz: a kínai társadalom továbbra is azon a fejlődési szinten van, amely számos társadalmi konfliktus kialakulásához vezet. Ezek a konfliktusok egyre szélesebb körűek és mind bonyolultabbak, nehezen megoldhatók - írja a CASS. Az elmúlt évek társadalmi konfliktusainak legfőbb kiváltó okai között a házrombolások, a környezetszennyezés és a munka világát érintő, jellemzően a munkáltatók és a munkavállalók közötti viták szerepeltek - összegzi a kék könyv.

A konfliktusok kiváltó okai mind sokasodnak, maguk a viták a korábban tapasztaltaknál hosszabb ideig tartanak, és jóval nagyobb léptékűek, több embert érintenek. Az is jellemző, hogy míg korábban elsősorban Kína fejletlenebb középső és nyugati vidékein törtek ki ezek a viták, az elmúlt években a fejlett keleti part is egyre több összetűzés színtere.

Elég csak a tavaly decemberben a világsajtót bejáró, lázadó faluként elhíresült, egy erőszakos ingatlaneltulajdonítás miatt kitört vukáni tüntetésre gondolni vagy a súlyosan környezetszennyező vegyi gyár felépítése ellen idén októberben megmozduló ningpói lakosokra, akik végül sikerrel is jártak.

A kínai vezetők közben egyre nagyobb türelmet gyakorolnak a legalacsonyabb szintű demokráciakezdeményezésekkel szemben: széles körben meglepetést keltett például, hogy múlt hét elején feloszlatás nélkül tüntethetett Peking Csaojang kerületében 300 ember a területet átszelő vasútvonal áthelyezése érdekében.

A hivatalos kínai statisztikák szerint 2010-ben 180 ezer "tömeges incidensre" került sor az országban, míg ezek száma 2005-ben még csupán 50 ezer volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát