szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök megelégelte a - saját maga által is tanúsított - tétlenséget a fegyverkérdésben, és jövőre pontot akar tenni az ügy végére. Ebben nem rettenti meg a komoly lobbierővel rendelkező Nemzeti Lőfegyver Szövetség sem.

Szerdai sajtótájékoztatóján az amerikai elnök bejelentette, hogy Joe Biden alelnök vezetésével létrejön egy bizottság, mely egy hónapon belül megoldásokat fog letenni a törvényhozás elé a fegyvertartási probléma megoldása érdekében. A Reuters beszámolója szerint Obama meglehetősen határozottan és vehemensen foglalt állást a régóta vitatott fegyvertartási szabadság problémájának megoldása ügyében. Az elnök kijelentette, hogy a Biden-bizottság nem egy olyan társaság lesz, ami hat hónapig tanulmányozgat valamit, amiről készít egy jelentést, amit utána félretesznek.

A Reuters megjegyezte, hogy Obama elnök maga sem sokat tett a probléma kezeléséért az elmúlt elnöki ciklusa idején. A sajtótájékoztatón ezt firtató kérdésre az elnök azt válaszolta, akkor a nagy gazdasági világválság óta legsúlyosabb gazdasági krízis megoldásán fáradozott. Obama azt is hozzátette, hogy a múlt pénteki connecticuti mészárlásnak "mindannyiunk számára egy ébresztő felszólításnak kell lennie".

Barack Obama a sajtótájékoztatón. Megelégelte.
©

Amerikában az iskolai lövöldözések és egyéb, fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények újra és újra felszínre hozzák a fegyvertartás kérdését. Mivel ennek szabadságát az amerikai alkotmány rögzíti, ezért különösen a republikánusok tekintenek szent és sérthetetlenként ennek a korlátozására. Emellett a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) nevű erős lobbiszervezettel sem akarózik ujjat húznia senkinek. Obama azonban most elszántnak tűnik, és abban bízik, hogy a newtowni mészárlás hatására az NRA is be fogja látni, hogy szükség van valamiféle korlátozás bevezetésére. Az NRA is egy olyan szervezet melynek a tagjai anyák és apák, és arra számítok, hogy rájuk is hatottak a történtek. És remélhetőleg képesek lesznek némi önreflexióra" - nyilatkozta Obama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Xantus Barbara most maszkokat árul egy plázában

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez