szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kezdődik a választási kampány az olasz közszolgálati médiában, a RAI három rádió és három televíziós csatornáján. A választási listák január 21-i benyújtási határidejéig a RAI kizárólag a december 22-én feloszlatott parlament pártjainak ad megszólalási lehetőséget. Silvio Berlusconi volt kormányfő kivételezett helyzetben van: ő a közszolgálati csatornák mellett saját tévéiben is kampányolhat.

Az olasz sajtó kedden közölte a február 24-i parlamenti választásokon induló pártok szereplésének szabályait a kampány idejére. A szabályokat a RAI és az olasz országos választási bizottság elnöke egyeztették egymással.

Eszerint a közszolgálati adók minden nap, a legnézettebb esti műsoridőben sugározzák a választásokon induló pártok vezetőinek sajtónyilatkozatait. A naponta jelentkező választási műsorban kerekasztal-beszélgetések követik egymást.

A választási listák január 21-i benyújtási határidejéig a RAI kizárólag a december 22-én feloszlatott parlament pártjainak ad megszólalási lehetőséget.

A pártok szereplési idejét összetett rendszer szerint határozták meg: a politikai erőknek jutó percek 50 százalékát a frakció taglétszáma alapján számolták ki, a másik 50 százalékot egyenlő arányban osztották el a pártok között. Így a jobbközép Szabadság Népe a napi minimum egy órás kerekasztal beszélgetéseken 11 perc 23 másodpercet kap, a balközép Demokrata Párt 10 perc 45 másodpercet, a nyelvi kisebbségeket képviselő pártok 3 percet.

Hiába esélyes a választásokon, de nem volt parlamenti frakciója, ezért a Mario Monti vezette pártlista és a Beppe Grillo humorista vezette 5 Csillag Mozgalom január 21-ig nem szerepelhet a RAI kampányműsoraiban.    

Január 21-től a választáson induló összes párt ugyanannyi időt kap a közszolgálati adókon. A kivételezett a Szabadság Népét vezető Silvio Berlusconi, aki a neki járó közszolgálati perceken túl saját kereskedelmi adóin akár reggeltől estig szerepelhet – jegyezték meg az újságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész