szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Líbiai iszlamista kapcsolatai voltak a múlt heti algériai túszejtést végrehajtó kommandónak, amely "logisztikai segítséget" kapott tőlük - közölte név nélkül az AFP keddi jelentése szerint egy líbiai iszlamista forrás, amely igen közel áll líbiai szélsőséges csoportokhoz.

Azt nem mondta, pontosan milyen segítségről volt szó, csak annyit, hogy líbiai iszlamisták feladata volt kapcsolatot teremteni a túszejtők és a média között. Ily módon jutottak a nemzetközi tájékoztatási eszközök, köztük az AFP hírügynökség az emberrablók telefonszámaihoz - tette hozzá.

"Nem voltak líbiaiak a támadást végrehajtó csoportban" - folytatta a forrás, de azt elismerte, hogy "voltak kapcsolatok" a támadók és líbiai dzsihadisták között. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a líbiai iszlamisták semmilyen szervezeti kapcsolatban nem állnak a Muhtár Belmuhtár vezette túszszedő csoporttal. Belmuhtár volt az Iszlám Magreb al-Kaidájának egyik alapítója, majd tavaly októberben kivált, hogy létrehozza saját kommandóját.

Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének 2011. októberi bukása után megerősödött a helyi iszlamisták befolyása, s a hadsereg jelentős fegyverkészleteit "örökölték" a konfliktus nyomán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Van, ahol egész nap megmaradhat a köd, máshol napos idő lesz

Gianni a csúcson: NER-celebek kedvenc budai helyén nyit éttermet

Gianni a csúcson: NER-celebek kedvenc budai helyén nyit éttermet