szerző:
hvg.hu/bumm.sk
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok együttesen jócskán megvernék a jelenleg egyedül kormányzó Smer-t a Focus ügynökség januári felmérése szerint. A Híd jelentősen rontott, az MKP javított.

A szlovák ellenzéki pártok iránt érzett szimpátia növekedése ugyanakkor megtorpant, csakúgy, mint a kormánypárt, a Smer zuhanása. Fico pártja a Focus mérései szerint tavaly áprilisban volt a csúcson, 50 százalék feletti szimpátiával, azóta folyamatosan csökkent népszerűsége, míg a parlamenti ellenzék 33 százalékos mélypontról jött fel. A fordulópont szeptemberben volt, ekkor közel azonos eredményt mértek a két oldalnak, decemberre pedig beállt a mostanihoz hasonló, bő 8 százalékos különbség az ellenzék javára (Smer: 36,9 % - ellenzék 45,6 %) - írja a bumm.sk.

A fő különbség a két mérés között, hogy míg decemberben 5 párti volt az ellenzék, most a Focus szerint is elérte a parlamentbe jutás küszöbét Daniel Lipsic független képviselő új pártja, a NOVA. Az MVK felmérésével ellentétben azonban messze van még attól, hogy az ellenzék vezető pártjává váljék, az ugyanis továbbra is a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nem is kevés, közel 11 százalékos támogatottsággal, bár 1 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

A NOVA és Daniel Lipsic tehát feltehetőleg volt pártjától, a KDH-tól csaklizott el új szimpatizánsokat, az SDKÚ és az Egyszerű Emberek támogatottsága ugyanis némileg emelkedett. A Híd viszont jelentősnek mondható 2,5 százalékkal rontott eredményén, a bejutási küszöbre zuhanva vissza, a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártjának viszont közelebb került a bejutás 4,3 százalékos eredményével. Nem kerülne be a parlamentbe a Szlovák Nemzeti Párt sem (4,8 %), a Vladimír Meciar-féle, egykor a Smerrel vetekedő népszerűségű párt teljesen elveszítette bázisát, 1 százalékot sem ért el.

A felmérés szerint a részvételi arány 65,7 százalékos lenne, 19,5 százaléknyi választópolgár biztosan nem menne el szavazni, 14,8 % pedig semmiféle választ nem adott a kérdésre.

A Focus ügynökség január 15. és 22. között végezte felmérését 1035 fős reprezentatív mintán, a következő kérdés feltevésével: "Képzelje el, hogy a következő hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, és a következő politikai pártok jelöltetnék magukat. Melyikre adná szavazatát?"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Papír fénykép retró módon, azonnal: új Polaroid gépeket teszteltünk

Papír fénykép retró módon, azonnal: új Polaroid gépeket teszteltünk

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp