szerző:
MTI

Az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány korlátok között tartása mellett kell gazdasági növekedést elérni Orbán Viktor szerint. Magyarország partner egy ilyen európai gazdaságpolitika kialakításában - mondta a miniszterelnök szerdán Varsóban, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója után. A csúcson részt vett Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is.

A V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és a weimari háromszög (Franciaország, Németország és Lengyelország) vezetőinek ez volt az első ilyen közös, magas rangú megbeszélése, amelynek központi témája az európai gazdaság- és védelempolitika volt.

A magyar kormányfő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a lengyel fővárosban tartott találkozó arról győzte meg őt, hogy a V4-eknek a jövőben is van létjogosultságuk.

Magyarország rengeteg energiát mozgósított, hogy csökkentse az adósságát és rendbe tegye költségvetését - ismertette kormánya gazdaságpolitikájának alapelvét. Jelezte ugyanakkor, hogy míg a magyar kabinet szerint is a gazdasági növekedés beindítása a legfontosabb ma, addig "olyan európai politikát szeretnénk látni, amely az adósságcsökkentés és a hiánykarbantartás mellett képes arra, hogy gazdasági növekedést hozzon létre".

"Magyarország egy ilyen európai gazdaságpolitika kialakításában akar és tud partner lenni a jövőben is" - jelentette ki Orbán Viktor. A találkozón szerinte kiderült az is, hogy a védelempolitika területén mindannyian készen állnak részt venni egy erős európai, illetve közép-európai katonai együttműködés kialakításában.

Az MTI kérdésére, hogy a magyar gazdaságpolitikai lépésekkel kapcsolatban milyen visszajelzéseket kapott, Orbán Viktor azt válaszolta, Magyarországnak van egy saját gazdaságpolitikája, és miként más találkozók, úgy a varsói fórum résztvevőitől is azt kérte - mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, így az ott zajló lépések hatása az euróövezeti tagállamokra rendkívül korlátozott -, hogy a magyar gazdaságpolitika kapjon megfelelő mozgásteret "a saját gondjaink, bajaink megoldására alkalmas eszközök" használatára.

Magyarország problémái nem azonosak például Svédországéval vagy Angliáéval, ezért nem tűnik ésszerűnek elvárni ugyanazt a gazdaságpolitikát - magyarázta, hozzátéve, hogy "Magyarország a józan ész nevében vesz részt ezekben a vitákban".

Francois Hollande francia elnök a sajtóértekezleten arról beszélt, szeretnék, ha a valutaunió tagállamai jobban koordinálnák politikájukat, és bebizonyítanák, hogy a nem euróövezeti országokkal is képesek szolidaritásra. Ám az utóbbiaktól szintén felelősséget várnak el a versenyképesség és a növekedés érdekében - jegyezte meg. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy nemcsak a deficitet kell csökkenteni, hanem közben támogatni kell a növekedést is.

Az államfő kitért a Maliban zajló, az iszlamista csoportok ellen folytatott francia hadműveletre is, és nyomatékosította, hogy a beavatkozás fontos ügyet szolgál, a terrorizmus elleni harcot, és azt, hogy Malinak joga van békében élni. Hozzátette, hogy áprilistól csökkenhet a francia haderő létszáma Maliban. Egyúttal lerótta tiszteletét a mali harcok negyedik francia katonaáldozata előtt, aki szerda délelőtt halt meg az afrikai ország keleti részén.

A német kancellár az újságírók előtt köszönetet mondott a visegrádi országoknak, hogy akár tagjai az eurózónának, akár nem, nyitottak az európai gazdasági és valutaunió fejlesztésére, a költségvetések konszolidációjára. "Önök nem csináltak egy zárt klubot (...), hanem nyitottak" - fordult a V4-ek kormányfőihez Angela Merkel. A politikus szerint minden ország megpróbálja konszolidálni pénzügyeit, felépíteni a növekedést, amely reformok nélkül nagyon nehezen megy.

A sajtótájékoztatón a házigazda, Donald Tusk lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a varsói találkozó megmutatta, a közép-európai országok Németországgal és Franciaországgal együtt felelősnek érzik magukat Európa egységességéért és az európai integráció jövőjéért. A varsói megbeszélés résztvevőinek közös szándékaként szólt arról, hogy az Európai Parlament segítse az uniós költségvetés elfogadását.

Merkel és Hollande szavait megerősítve a lengyel kormányfő úgy fogalmazott, "Európában keressük az aranykulcsot", azt, hogy miként lehet összekapcsolni a hiány kordában tartását a gazdasági növekedéssel. "Azon országok kerülnek komoly bajba, amelyek úgy gondolják, szembe kell állítani a pénzügyi fegyelmet a növekedéssel" - mondta.

A védelempolitikát érintve Tusk felhívta a figyelmet arra, hogy a V4-ek védelmi miniszterei szerdán Varsóban aláírták a V4-es harccsoport felállításáról szóló nyilatkozatot. Robert Fico szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "akkor leszünk sikeresek, ha közös perspektívánk lesz", és - hozzá hasonlóan - Petr Necas cseh kormányfő is a V4-ben rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Baleset történt, kerülje el az M3-ast

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Ösztöke, katószeme, pemet, langalló…

Beütött a baj: több százezer szívritmus-szabályozónál találtak biztonsági rést

Beütött a baj: több százezer szívritmus-szabályozónál találtak biztonsági rést