szerző:
MTI

Magyarország Németországgal is kész párbeszédet folytatni az alaptörvény tervezett módosításáról - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára Berlinben. Hozzátette, hogy a magyar fél megküldi az alaptörvény javasolt módosításainak szó szerinti fordítását és a változtatásokra vonatkozó valamennyi anyagot Berlinnek, hogy ez alapján konzultáljanak majd, ha kérdések merülnek fel.

Az államtitkár csütörtökön kezdődött kétnapos hivatalos látogatása keretében megbeszélést folytatott Nikolaus Meyer-Landruttal, a német kancellár Európa-ügyi főtanácsadójával és Michael Linkkel, a német Külügyminisztérium államminiszterével. Győri Enikő hozzátette, német partnereivel elsősorban az uniós integráció és a válság kezelésének aktuális kérdéseiről tárgyalt, de az alaptörvény tervezett módosítása is szóba került.

Győri szerint Michael Linkkel abban állapodtak meg, hogy a magyar fél megküldi a javasolt módosítások szó szerinti fordítását és a változtatásokra vonatkozó valamennyi anyagot, és e szövegek alapján konzultálnak majd, ha kérdések merülnek fel.

"A problémákat nem sajtón keresztüli üzengetésekkel, hanem értelmes párbeszéd útján" kell megvitatni - mondta Győri Enikő, utalva Michael Link egy írására, amely a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban jelent meg kedden. 

A német liberális politikus a Magyarországnak jogállamnak kell maradnia című cikkében egyebek között aggasztóak nevezte az Alkotmánybíróság jogkörét érintő törvényjavaslatokat, és hangsúlyozta: "még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy megkérdőjeleződik a hatalmi ágak szétválasztása".

Győri Enikő azt mondta, Michael Link keddi cikkére levélben is válaszolt, és német partnerének továbbította Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának csütörtökön küldött levelét is. Hangsúlyozta:  Magyarország mindenkivel kész párbeszédet folytatni "konkrétumok alapján".

Nikolaus Meyer-Landruttal, Angela Merkel kancellár európai ügyi főtanácsadójával folytatott tárgyalásáról az államtitkár elmondta: Magyarország és Németország nagyon hasonlóan ítéli meg a válságkezelés problémáit és az EU versenyképességének növelését szolgáló lehetséges stratégiákat. Mindkét ország elutasítja, hogy az államháztartási hiány növelése árán élénkítse a gazdaságot, és egyszerre törekszik a fiskális konszolidációra és a növekedés beindítására. 

Hozzátette, Magyarország reméli, hogy az Európai Bizottság elfogadja majd az áprilisban véglegesítendő konvergencia programot, és kéri Németország támogatását ahhoz, hogy kikerülhessen a túlzottdeficit-eljárás alól. 

Németország látja, hogy a Magyarországon is elvégzett strukturális reformoknak "van növekedési áruk", és türelemre van szükség, mert az eredmények nem látszanak azonnal. Németország továbbá elismeri, hogy a munkaerőpiaci átalakítás jelentős esély a versenyképesség növekedésére, ami kulcsfontosságú az EU-n belüli felzárkózásban és az EU külső versenyképességének fokozásában is - mondta Győri Enikő.

A gazdasági és pénzügyi unió elmélyítésével kapcsolatban Magyarország és Németország egyetért abban is, hogy más kötelezettségek vonatkoznak az euróövezeti tagokra, mint az övezeten kívüli uniós tagállamokra, amelyek csak önkéntes alapon vesznek részt az övezeten belüli integrációt elmélyítő reformokban - mondta Győri Enikő.

Az államtitkár kétnapos berlini látogatása során részt vesz az OPAL elnevezésű nemzetközi kutatási projekt konferenciáján is. A projekt célja annak feltárása, hogy a nemzeti parlamentek milyen szerepet töltenek be az uniós ügyek alakításában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!