szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy Dél-Korea elleni támadás első célpontja a vízi határ közelében, déli oldalon található Bangnjong szigete lenne. A sziget közigazgatásának vezetője a bejelentéstől nem esett pánikba.

Kijelölte Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt a célpontot, amelyre országa elsőként sújtana le, ha fegyveres konfliktus bontakozna ki az egyre feszültebb viszonyban lévő két Korea között.

Kim a határ mentén fekvő katonai létesítményeket keresett fel hétfőn, egy időben a nagyszabású, éves amerikai–dél-koreai hadgyakorlat megkezdésével. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentése szerint ekkor közölte, hogy az első célpont a vízi határ közelében, déli oldalon található Bangnjong szigete lenne.

A sziget közigazgatásának egyik vezetője, Kim Junggu az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a bejelentéstől nem estek pánikba, de igyekeznek minden eshetőségre készen állni. A szigeten körülbelül ötezren élnek, és több katonai létesítmény is működik ott.

Két és fél évvel ezelőtt Észak-Korea – amely vitatja az ENSZ által kijelölt tengeri demarkációs vonalat – már megtámadott egy déli szigetet, Jonpjongot a határövezet közelében, az incidensnek négy halottja volt.

Az elmúlt hetekben kiéleződött a feszültség a térségben, miután Phenjan ismét atomkísérletet hajtott végre, és erre a nemzetközi közösség újabb büntetőintézkedésekkel válaszolt.

Észak-Korea hétfőn megszakította a vöröskeresztes forródrótot a két ország között – bár későbbi közlések szerint maradt még lehetőség a közvetlen kommunikációra –, és semmisnek nyilvánította az ötven évvel ezelőtt kötött megnemtámadási egyezményt.

Dél-koreai védelmi tisztviselők kedden azt is elmondták, hogy Észak – vélhetően válaszul az amerikai–dél-koreai hasonló tevékenységre – átfogó hadgyakorlatra készül keleti országrészében. Ennek ellenőrzésébe szerintük Kim Dzsongun is bekapcsolódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!