szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ammóniaszivárgást észleltek az asztronauták a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén, egy napelem hűtőrendszerében – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Az űrhajósok felfigyeltek arra, hogy kisebb "ammóniapamacsok" lebegnek az ISS-nél, a P6 kódjelű szegmensnél. Külső videokamerák segítségével határozták meg a szivárgás helyét, és mint kiderült, az ammónia egy napelem hűtőrendszeréből szabadul ki. A NASA hangsúlyozza, hogy ez nem veszélyezteti az űrhajósok életét, de hatással lehet az űrbázis energiaellátására. Nem kizárt, hogy a szivárgás megszüntetésére a hűtőrendszer egy részét 48 órára le kell majd állítani, de jelenleg az űrállomáson minden rendben működik.

A NASA hangsúlyozza, hogy az ISS minden napelemének külön hűtőköre van, és ha az egyik tönkremegy, az nem befolyásolja a többi működését. 

Tavaly ősszel is ammóniaszivárgást észleltek a P6-os szegmensben, és a november elsején végzett űrséta során az űrhajósok megpróbálták elhárítani a hibát. Nem tudni egyelőre, hogy most ugyanazon a repedésen távozik-e az ammónia vagy újabb szivárgás keletkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!