szerző:
MTI

Az al-Kaida jemeni szárnyának legkevesebb nyolc tagjával végzett egy amerikai dróntámadás szombaton az ország déli Abján tartományában - közölte egy amerikai kormányzati illetékes.

"Az al-Kaida harcosait szállító két platós terepjáró teljesen megsemmisült a támadásban" - mondta el a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő. A forrás szerint a pilóta nélküli harci repülőgép három rakétát lőtt ki a terrorhálózat harcosainak egy konvojára Mahfad város térségében. A támadásban további három fegyveres megsebesült.

A szombati jemeni légicsapásra kilenc nappal azután került sor, hogy Barack Obama amerikai elnök - válaszul a dróntámadások számos civil áldozata miatt elhangzott hazai bírálatokra - kijelentette, ilyen megsemmisítő csapás a jövőben csak olyan célpontra lesz mérhető, amely "folyamatos és közvetlen veszélyt jelent" amerikai személyekre.

Ugyancsak szombaton Hadramaut tartományban két motorkerékpáros támadó agyonlőtte Jahija el-Umajszi ezredest, Szajún város légitámaszpontjának parancsnokát, aki egy kormányzati irodaegyüttes mellett a gépkocsijából szállt ki éppen. Megölték terroristák a város bűnügyi rendőrségének vezetőjét, Abdel-Rahman Baskilt is, egy autója alá helyezett pokolgéppel.   

Az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) Washington a nemzetközi terrorista hálózat legveszélyesebb szárnyának tartja azóta, hogy a csoport pokolgépes merényleteket próbált meg végrehajtani nemzetközi repülőgépjáratok ellen.

Az Arab-félsziget déli csücskén elterülő országban al-Kaida-tagok százait ölték már meg hasonló drónos légitámadásokban Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök 2012. februári beiktatása óta. Az azt megelőző évben az "arab tavasz" nyomán kirobbant jemeni zavargások megrendítették a központi kormány hatalmát, s ezt kihasználva szélsőséges fegyveresek több körzetet is elfoglaltak az ország déli részében. 2012 májusában azonban a jemeni kormánynak és a helyi törzsi milíciáknak sikerült amerikai segítséggel visszafoglalniuk néhány déli várost.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

Ez az ételhordó mágnessel oldja meg, hogy ne folyjon ki belőle semmi

Ez az ételhordó mágnessel oldja meg, hogy ne folyjon ki belőle semmi

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan