szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Benito Mussolini a lombardiai Varese város díszpolgára marad, miután az erről tartott önkormányzati szavazáson alulmaradtak a néhai fasiszta diktátort díszpolgári címétől megfosztani akaró politikai erők.

A balközép Demokrata Párt (PD) kezdeményezte, hogy kilencven év után Varese vegye vissza a Mussolininek 1924-ben adományozott díszpolgári címet. Ezt szorgalmazta az olasz partizánok szövetsége (Anpi) is. 

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga alkotta többség  azonban nemet mondott az előterjesztésre az önkormányzati testületben tartott szavazáson - számolt be a pénteki La Repubblica napilap.  

A jobbközép pártok hangoztatták, hogy elítélik Mussolini diktatúrájának korszakát, de díszpolgárságának visszavétele "ellentmond a történelemnek", mivel Varese ezzel a húszas években azt köszönte meg Mussolininek, hogy a várost megyeszékhellyé tette.  

Mussolini 1921-ben alapította meg az olasz fasiszta pártot, 1922-ben bevonult Rómába, és 1924-ben megnyerte az olasz választásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre