szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Roman Abramovics orosz milliárdos, a londoni Chelsea futballkub tulajdonosa lemondott az oroszországi Csukcsföld parlamenti elnökének posztjáról - erősítette meg kedden a regionális törvényhozás sajtószolgálata.

A nagyrészt az Északi Sarkkörön túl, az örök fagy birodalmában elterülő Csukcs Autonóm Körzet hivatalos honlapján olvasható közlemény  szerint Abramovics a május 19-én hatályba lépett törvény miatt távozik. Az ugyanis előírja, hogy az állami tisztviselők és a törvényhozás tagjai, tisztviselői nem rendelkezhetnek külföldön vagyonnal.

Roman Abramovics a régióban előbb parlamenti képviselőként, majd 2001 és 2008 között Csukcsföld kormányzójaként tevékenykedett. Azután kétszer is - 2008-ban és 2011-ben - megválasztották a régió törvényhozó testületének elnökévé, legutóbb a kormányzó Egységes Oroszország párt javaslatára. Akkor úgy nyilatkozott, hogy több száz milliárd dollárt költött Csukcsföld fejlesztésére, mivel azonban túlságosan sok pénz folyt el a hivatalnokok keze között, saját kezébe akarta venni a dolgok irányítását. Az autonóm körzet vezetésének közleménye szerint Abramovics folytatja nagyberuházásait a régióban.  

Csukcsföld a világ legritkábban lakott  térségei közé tartozik - egy  négyzetkilométerre 0,7 lakos jut. Noha a régió ásványi kincsekben rendkívül gazdag, a lakosság életszínvonala alacsony. A Vedomosztyi című orosz napilap keddi cikke szerint Abramovics jó kapcsolatot ápolt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt nyilatkozta az újságnak: nem tud arról, hogy a milliárdos egyeztetett-e döntéséről az orosz államfővel. 

A Vedomosztyi ugyanakkor úgy tudja, Abramovics mostani döntésében az is szerepet játszott, hogy a Szövetségi Tanácsból (az orosz törvényhozás felsőházából) kiszorították Larisza Ponomarjovát, Csukcsföld képviselőjét, Abramovics korábbi kormányzó hivatalának titkárságvezetőjét. A képviselőnő a Putyin hatalma elleni tiltakozó mozgalom egyik vezetőjeként ismertté vált Ilja Ponomarjov ellenzéki politikus édesanyja. 

Roman Abramovics elégedetlenségét nem csak a Ponomarjovára gyakorolt politikai nyomás váltotta ki, hanem az orosz politikai vezetés egyéb döntései sem tetszettek neki - fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó csukcsföldi illetékes a lapnak, de további részleteket nem árult el. Abramovics egy csukcsföldi árvaházban nőtt fel, jogászként diplomázott. Kétszer vált el, hét gyermeke van, élettársa Darja Zsukova divattervező.

A Chelsea angol futballklub tulajdonosának vagyonát a Forbes amerikai magazin áprilisban 10,2 milliárd dollárra becsülte. Abramovics ezzel a vagyonnal már nem került be a tíz leggazdagabb orosz közé, de egyebek között a világ legnagyobb luxusjachtját birtokolja, egymilliárd dollárra becsülik műtárgygyűjteményét. A 46 éves milliárdos elsősorban az acéliparban gazdagodott meg. Ő volt a Gazprom által 2005-ben megvásárolt Szibnyefty tulajdonosa is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati