szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szankciókkal fenyegette meg Máltát az Európai Unió arra az esetre, ha a kormány nem vonja vissza azt a döntését, hogy visszaküldi Líbiába az onnan érkezett több száz illegális menekültet.

Cecilia Malmström belügyi biztos kedden este jegyzékben fordult Joseph Muscat miniszterelnökhöz, sürgetve a máltai álláspont megváltoztatását. Emlékeztetett, hogy az uniós és a nemzetközi jog alapján mindenkinek, aki az EU területére érkezik, jogában áll menedéket kérni, és joga van ahhoz, hogy kérelmét tisztességesen elbírálják. 

Keddre virradó éjszaka Líbiából hajón több mint 300 menekült érkezett a dél-európai szigetországba. A kormányfő ezt követően jelentette be azt a szándékát, hogy a menekülteket visszatoloncolják az észak-afrikai országba. 

Malmström a jegyzékben utalt arra: az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt megragad arra, hogy a tagállamokat rábírja a menekültek befogadásával kapcsolatos kötelezettségeik teljesítésére. Utalt a nemzetközi humanitárius jog egyik sarokkövére, amelynek értelmében senkit sem lehet visszaküldeni oda, ahol bármilyen okból nem lenne biztonságban, élete veszélybe kerülhet vagy üldözésnek lehet kitéve.

A máltai kormányfő elhatározása nagy megdöbbenést váltott ki, főleg annak fényében, hogy hétfőn az észak-afrikai menekültek egyik fő tranzitállomására, az olaszországi Lampedusára látogatott Ferenc pápa, és a menekültek megsegítésére szólított fel.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az év első felében 8400 bevándorló érkezett Olaszországba és Máltára, majdnem kétszer annyi mint az előző év azonos időszakában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4