szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az önvédelmi célból erőszak alkalmazását is engedő amerikai jogszabályok felülvizsgálatát sürgette Eric Holder igazságügyi miniszter az úgynevezett Martin-gyilkosság ügyében nemrégiben született felmentő ítéletet kommentálva.

A színes bőrűek jogait előmozdítani hivatott egyik szervezet, az NAACP orlandói rendezvényén felszólalva Holder úgy vélte, ezek a jogszabályok, amelyek harminc amerikai államban vannak érvényben, esetenként "több erőszakot szülnek, mint amennyit megelőznek". Számos tragédia köthető már ezekhez a törvényekhez - tette hozzá a miniszter.

A floridai esküdtszék szombaton mentette fel az önkéntes rendészként is tevékenykedő George Zimmermant, aki tavaly februárban agyonlőtt egy 17 éves fegyvertelen fekete bőrű fiút, Trayvon Martint, aki szerinte "gyanúsan bóklászott az esőben".

Zimmerman védői a perben részben az önvédelmi törvényekre hivatkoztak, amelyek lehetővé teszik, hogy az életüket veszélyben érző polgárok akkor is erőszakhoz folyamodjanak, ha lehetőségük lenne az összetűzés elkerülésére is. Holder - aki az ítélet helyszínétől alig harminc kilométerre beszélt - úgy vélte, ezen jogszabályok egy része árt a közbiztonságnak. A miniszter egyúttal szükségtelennek nevezte Martin halálát, ami arra utal, hogy személy szerint kételkedik az önvédelemben Zimmerman esetében.

Az Egyesült Államokban az ítélet múlt hét végi kihirdetése után számos helyszínen tüntetéseket tartottak Zimmerman felmentése ellen. Los Angelesben ez hétfőn zavargásokhoz vezetett, mire a város rendfenntartó hatóságai bejelentették, hogy újabb tiltakozó akciókat nem engedélyeznek. A jogvédő szervezetek mindazonáltal közölték, hogy e hét végén további tüntetéseket és virrasztásokat szerveznek.

Az igazságügyi minisztérium már vasárnap, a felmentő ítélet után bejelentette, még nem tett le arról, hogy újabb vádakat találjon Zimmerman ellen. Elsősorban azt vizsgálják, hogy polgárjogi alapon felelőssé tehető-e a férfi a gyilkosságért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál