szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabadon engedte csütörtök este a francia rendőrség Kristian Vikernest, a szélsőséges nézeteiről ismert norvég metálzenészt, a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik egyik szimpatizánsát, miután a több mint két napig tartó kihallgatásán nem bizonyosodott be, hogy terrorcselekményre készült - közölték rendőrségi források.

A 40 éves, Varg művésznevet használó, norvég állampolgárságú férfit és francia feleségét, Marie Cachet-t kedd reggel vették őrizetbe a közép-franciaországi Salon-la-Tour településen található otthonukban. Az ügyészség azzal gyanúsította őket, hogy terrorcselekményre készülnek, miután fegyvereket vásároltak. Ezt viszont törvényesen tették, a feleség ugyanis egy lövészklub tagja. A nő már szerda este, Vikernes pedig csütörtök este szabadon távozhatott a Brive-la-Gaillarde-i rendőrőrsről, ahol kihallgatták őket.

A férfi ellen ugyanakkor rasszista gyűlöletre való uszítás miatt vádat emeltek a párizsi büntetőbíróságon a blogján megjelent nyíltan antiszemita és idegengyűlölő írások és az otthonában tartott házkutatás során a számítógépében talált hasonló tartalmú szövegek miatt.

Kristian Vikernes - mielőtt áttelepedett Franciaországba - 16 évet töltött börtönben Norvégiában, miután 1993-ban több késszúrással megölte egyik zenészbarátját, a Mayhem együttes vezetőjét. Franciaországban több éve megfigyelés alatt áll szélsőséges nézetei miatt, de a párizsi ügyészség terrorelhárítási csoportja csak azt követően indított előzetes eljárást ellene, hogy felesége beszerezte a fegyvereket. A házkutatás során öt puskát foglalt le a rendőrség az otthonukban. 

Manuel Valls belügyminiszter kedden azzal magyarázta a házaspár előállításának szükségességét, hogy a terrorizmussal szemben "jobb előbb cselekedni, mint utólag". Ugyanakkor elismerte, hogy sem célpontot, sem konkrét merénylettervet nem tudott a rendőrség azonosítani Kristian Vikernesszel kapcsolatban.   

A norvég zenész azon 530 szimpatizáns közé tartozott, aki olvasta Breiviknek éveken át írt és közvetlenül a támadások előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumát, amelyben "keresztes háborút" hirdetett az iszlám, a szocializmus és a média ellen. A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt, a multikulturalizmust és "Európa muzulmán lerohanását" ellenző, most 34 éves Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 77 embert ölt meg Oslóban és Utoya szigetén, közöttük számos fiatalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse