szerző:
MTI

A mezei pillangók fele 20 év alatt eltűnt Európából, ez olyan mértékű veszteség, hogy a fajok sokszínűségét veszélyeztető jelzésként értelmezhető - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden.

"A pillangókon jól megfigyelhető, milyen sors vár sok más rovarra, a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma általános állapotára" – olvasható a jelentésben. "A mezei pillangófajták számának ilyen mértékű csökkenése vészjelzés. Ha nem tudjuk megvédeni az élőhelyeiket, sok fajukat örökre elveszíthetjük" - jelentette ki Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója.

"Tisztában kell lennünk azzal, milyen jelentőségük van a pillangóknak és más rovaroknak, hiszen a virágok beporzása létfontosságú a természet egyensúlya és a mezőgazdaság számára" - fűzte hozzá.

Az EEA tanulmányában 17 mezei pillangófaj evolúcióját elemezték az 1990 és 2011 közötti időszakban. Adataik szerint nyolc faj egyedszáma csökkent, köztük a közönséges boglárkáé (Polyommatus icarus), két faj, így a hajnalpírlepke (Anthocharis cardamines)  egyedszáma is változatlan maradt. Nyolc faj - köztük a busalepke (Hesperia comma) - esetében a tendencia "bizonytalan".

A csökkenés oka az intenzív mezőgazdasági művelés, valamint a hegyvidéki földek gondozásával való felhagyás, elsősorban Európa déli és keleti részén, ahol a mezők fokozatosan erdővé vagy bozótossá alakulnak át. Északnyugat-Európa egyes régióiban alig maradt más élőhely a mezei lepkéknek, mint az országutak széle, a vasutak nyomvonalai vagy a városi környezet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.