szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A melegek integrációja mellett szólalt fel a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról hazatérő Ferenc pápa, aki azt mondta, nincs joga ítélkezni a homoszexuálisok felett.

"Ha egy ember meleg, keresi Istent és jószándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?" – mondta Ferenc pápa vatikáni újságíróknak hétfőn a BBC szerint, miután visszatért a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról. A pápa azt mondta, a homoszexuális papoknak meg kell bocsátani, és el kell feledni a bűneiket.

"A katolikus egyház katekizmusa világosan elmagyarázza ezt" – mondta Ferenc pápa. "Azt írja, a melegeket nem szabad kirekeszteni, hanem intergálni kell őket a társadalomba" – mutatott rá az egyházfő, aki hozzátette, nem az a baj, ha valaki homoszexuális, hanem az, ha valaki emellett kampányol, éppúgy, mint ha valaki a kapzsi emberek, a politikai oldalak, vagy a szabadkőművesek mellett kampányol.

Ferenc pápa még a riói világtalálkozón
©

A nők egyházban betöltött szerepéről a pápa azt mondta, nagyobb szerepet szán nekik, mint hogy jótékonysági szervezetek elnökei legyenek, a nők pappá szentelésével kapcsolatban azonban az egyház világosan kinyilvánította, hogy ez az út nem járható.

A vatikáni bankkal kapcsolatos botrányról a pápa azt mondta, "becsületesnek és átláthatónak" kell lennie, és hogy meg fogja hallgatni az általa felállított vizsgálóbizottság véleményét arról, hogy a bankot meg lehet-e reformálni, vagy teljesen be kell zárni. "Nem tudom még, hogy mi lesz a bankkal. Egyesek szerint az a jobb, ha bank marad, mások szerint egy jótékonysági alappá kellene alakítani, megint mások szerint be kell zárni" – mondta a pápa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!