szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A két vallás közötti tiszteletet és a fiataloknak erre való nevelését hangsúlyozta Ferenc pápa abban az üzenetében, melyet pénteken a muszlimokhoz intézett a ramadán hónapja végének alkalmából.

"Keresztényeknek és muzulmánoknak kölcsönös tiszteletben kell tartanuk a másik vallását, ennek tanításaival, jelképeivel és értékeivel együtt erre a magatartásra nevelve saját fiataljaikat is" - közölte Ferenc pápa a Vatikán honlapján arabul és további három világnyelven is közölt üzenetében.  

"Arra kell nevelnünk a fiatalokat, hogy tisztelettel gondoljanak és beszéljenek más vallásokról és ezek követőiről, elkerülve meggyőződéseik és vallási szokásaik nevetségessé tételét és lenézését" - fogalmazott az egyházfői üzenet.

Ferenc pápa szerint ennek megvalósításához a családok, az oktatás, vallási nevelés és a tömegkommunikációs eszközök segítsége is szükséges. A kölcsönös tisztelet minden emberi kapcsolat alapja, ez vezethet őszinte és tartós barátsághoz - tette hozzá a pápa. 

Az egyházfő kiemelt tiszteletet szorgalmazott a vallási vezetők és a vallásgyakorlás helyszínei iránt, hangsúlyozva, hogy ezek támadása akár az egyik, akár a másik oldalról nagy fájdalmat okoz. Újdonságot jelent, hogy Ferenc pápa személyesen írta alá az "egész világ muzulmánjaihoz" szóló üzenetet és azt nem pusztán - az eddigi vatikáni szokásnak megfelelően - a Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsa jegyezte.

A tanácsot vezető Jean-Louis Tauran bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy Ferenc pápa üzenete a XVI. Benedek által megkezdett utat követi a muzulmánokkal való kapcsolatok erősítésében. Európában gyakran abba a tévedésbe esünk, hogy az iszlámot az iszlamizmussal keverjük, miközben a fundamentalizmus mindannyiunk közös ellensége - hangoztatta Tauran.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!