szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb hat feltételezett al-Kaida-taggal végeztek pilóta nélküli amerikai repülőgépek csütörtökön Jemenben - közölték helyi tisztségviselők. Kevesebb mint két hét alatt ez volt a hatodik hasonló amerikai rakétacsapás a terrorhálózat emberei ellen.

Ezúttal is két autót ért rakétatalálat, mint az előző napi támadásban, és ugyanabban a tartományban, a délkeleti Máribban. Helyi lakosok látták, amint a két autó kigyullad, és drónok köröztek még utána is a levegőben. Az előző nap hét ember halt meg az akkor eltalált két autóban. Az utóbbi időszak hat támadásában harminc feltételezett terrorista vesztette életét.

Szerdán jelentette be a jemeni kormány, hogy a biztonsági erők meghiúsították az al-Kaida akcióját, amellyel egy kőolaj- és egy földgázterminál, valamint egy tartományi központ elfoglalását tervezték a merénylők. Egy jemeni kormányszóvivő szerint több tucat al-Kaida-tag vett volna részt az akcióban. A terroristák vasárnap a keleti Hadramaut tartományban jemeni katonáknak öltözve akartak az exportra szánt kőolajat és földgázt tartalmazó tárolók közelébe jutni.

Tervbe vették az ott dolgozó nyugati szakemberek megölését vagy túszul ejtését is. A hatóságok szerint a terrorcsoport a tartomány székhelyének számító Mukalla várost is uralma alá vonta volna. A támadást úgy előzték meg, hogy a hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, és mindenkinek megtiltották a belépést.

Az arab országban szigorú biztonsági készültség van érvényben, miután az elmúlt héten amerikai források közölték: a Közel-Keleten és Észak-Afrikában nőtt a terrortámadás veszélye nyugati célpontok ellen. Emiatt számos nyugati állam - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Norvégia - nagykövetségét bezárták Szanaában, egyes követségi épületeket kiürítettek.

A jemeni miniszterelnök egyik tanácsadója szerint az amerikai biztonsági lépések egyik oka a tervezett akció leleplezése volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!