szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódnak a traktoros tiltakozások Horvátországban. Az agrártámogatások teljes összegű kifizetését sürgető termelők a tárgyalások második körében sem tudtak megegyezni a kormánnyal.

Horvátország néhány északkeleti megyéjében hétfőn már hatodik napja részleges, helyenként teljes útlezárásokkal tiltakozik a gazdák egy része, akik keveslik a búza felvásárlói árát és a támogatások még ki nem fizetett részét követelik. Szerintük a kormány a mezőgazdaságon spórolt a legtöbbet az idei költségvetésben.    

Az agrárkamara képviselőit a múlt csütörtökön fogadta a mezőgazdasági miniszter, a felek azonban csupán abban tudtak megegyezni, hogy hétfőn folytatják a tárgyalásokat.

A hétfői maratoni megbeszélésen már Slavko Linic pénzügyminiszter is részt vett, aki a horvát közszolgálati rádió-televízió tudósítása szerint a tárgyalások után kijelentette: a kormány nem fogja növelni a költségvetési hiányt a gazdák követelései miatt, ha lesz is módosítás, az csakis "lefelé" és semmiképpen sem "felfelé" lehetséges.

Tihomir Jakovina mezőgazdasági miniszter azt mondta, az állam a tavalyi támogatásokat teljes egészében kifizette, idén pedig 2,4 milliárd kunával ösztönözte a termelőket. Hozzátette, a kötelezettségek átütemezésével és új hitellehetőségekkel segítik majd a gazdákat.

Matija Brlosic, az agrárkamara elnöke azt mondta, a miniszterelnökhöz és a köztársasági elnökhöz fordulnak segítségért. A tiltakozók bejelentették, fokozzák a traktoros blokádot, újabb pontokon vonulnak az utakra. A búzatermelők hétfőn a felvásárlókkal is tárgyaltak, eredménytelenül: tavalyhoz hasonlóan idén is 1,38 kunát szeretnének kapni kilogrammonként, mert szerintük a 1,05 kunás ár a termelési költséget sem fedezi.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban