szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig neves kutatók szerint.

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig - figyelmeztetett hétfői közleményében nemzetközi kutatók egy csoportja. A következmények drámaiak lehetnek, a tengerszint megemelkedne, egyes országokban a szélsőséges hőhullámok elpusztítanák a termést - áll a Földliga (Earth League) elnevezésű, klímakutató intézmények hálózatából álló, hamburgi székhelyű nemzetközi szervezet tizenkét neves szakemberének felhívásában.

Az elmúlt két évtized csaknem 14 ezer, a témáról szóló, szakértők által véleményezett tudományos cikkéből mindössze 24 tagadja a klímaváltozást vagy azt, hogy az éghajlat melegedését emberi tevékenység okozná - hangsúlyozták a tudósok. A közleményben James Powell amerikai geológus elemző munkájára hivatkoztak. A kutatócsoport felhívása ahhoz az alkalomhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember végén teszi közzé az ötödik klímajelentés első részét. 

A Földliga tizenkét tudósa a megújuló energiaforrások használatára való - gazdaságilag és technikailag lehetséges - minél gyorsabb áttérésre szólított fel közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket