szerző:
hvg.hu

A jelek szerint nem indulhat Nagy-Britanniában egy politikus a 2015-ben tartandó választásokon, mert vállalta, hogy meleg. Crispin Blunt-nak 1997 óta biztos helye van a brit konzervatív pártban, ám amióta felfedte szexuális orientációját, több párttársa is megválna tőle.

„Nem adom fel” – nyilatkozta Crispin Blunt, a brit konzervatív párt képviselője a Telegraphnak. Azután mondta ezt, hogy a párt egy helyi ülésén, Surrey-ben, a választmány elnöksége közölte vele: „már nem biztos a helye a választókerületében”, és így nem biztos, hogy indulhat a 2015-ös parlamenti választásokon. Elég valószínű, hogy Blunt, az egykori (2010-2012) brit börtönügyi és ifjúság-igazságügyi minisztert azért akarják eltávolítani a toryk, mert meleg – írja a Telegraph.

A választmány döntése azért is meglepő, mivel Bluntnak 1997 óta biztos helye van brit konzervatív pártban. Ha az egyesületi vezetőség támogatja őt, automatikusan jelölt lenne a következő választáson, így azonban meg kell küzdenie párttársaival ezért. Közben az a pletyka is elterjedt, hogy Blunt helyére London polgármester, Boris Johnson állna, ám a lapnak nyilatkozó politikusok csütörtök este ezt cáfolták.

A Telegraph arról számolt be, hogy több – meg nem nevezett – konzervatív forrás szerint Bluntnak már „helyrehozhatatlan a kapcsolata” a helyi torykkal, amióta napvilágra került az szexuális orientációja. „Néhányan megértőek voltak és megbékéltek, de sokan egyáltalán nem örültek” – mondta az egyik forrás a lapnak.

Bem Mearns, a párt egy korábbi képviselője azt mondta, ő„nem hiszi, hogy melegsége miatt nem választották meg”. Hozzátette: "nem elfogadható, hogy valakit a nemi identitása miatt rekesszenek ki. Ez nem az a konzervatív párt, aminek a tagja szeretnék lenni, de nem is hiszem, hogy a párt többsége így gondolkodnak.” Ám a párt helyi egyesületének több tagja is tett korábban olyan kijelentéseket, hogy „nem akarnak meleg képviselőt a választmányukba.” Ugyanakkor a választmányi ülést követően, csütörtök este egyik képviselő sem volt hajlandó kommentálni a Telegraph azon kérdését, hogy szexuális identitása miatt távolították-e el a képviselőt.

A karrierjét féltette

Az 53 éves, két gyermekes családapa, Crispin Blunt még 2010-ben „coming outolt” a nyilvánosság előtt, miután elvált a feleségétől. Már akkor több konzervatív politikus bírálta a pártjában emiatt, ám akkor még nem távolították el pozíciójából. Sokan azért kritizálták, mert nem hozta nyilvánosságra identitását fiatalabb korában. Blunt a  Pink news-nak  idén februárban adott interjújában elmondta, ha pályájának kezdetén fedi fel nemi identitását, most biztosan nem állna itt, és nem indulhatott volna el a katonai karrierje sem. „Amikor 17-18 éves voltam politikus szerettem volna lenni, be akartam lépni a hadseregbe, egyetemre akartam menni, egyik sem jöhetett volna össze, ha már akkor coming outolok” – mondta.

Hozzátette: „az utóbbi 50 évben rengeteget változott a világ, korábban még büntették a homoszexualitást, mostanra azonban bárki vállalhatja a nyilvánosság előtt identitását”. A volt katona azt is elmondta a Pink news-nak, hogy megkönnyebbülést és boldogságot érez, amióta a felfedte, hogy meleg. „30 évig titkolóztam, most 30 év felszabadító korszak következhet” – fogalmazott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
-W- Nyüzsi

Levél a toryknak

Ön minap levelet kapott a Jobbklikk nevezetű, nagyon független arcokból álló bloggerközösségtől, amelyben – a külföldi...

hvg.hu Karrier

Nyugdíjkorhatár-emelést és bérbefagyasztást terveznek a toryk

A tervezettnél korábban hozzákezdenek a nyugdíjkorhatár emeléséhez és befagyasztják a közalkalmazottak zömének fizetését a brit konzervatívok, ha a jövő tavaszi választások után kormányt alakíthatnak - mondta kedden, az ellenzéki Konzervatív Párt éves kongresszusán a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje.

hvg.hu Világ

A toryk lemondtak a népszavazásról

Most már nem lehetséges a brit népszavazás a Lisszaboni Szerződésről, de ha a konzervatívok jövőre kormányra kerülnek, törvényben tiltják meg "további brit szuverenitási jogkörök" átadását az Európai Uniónak, sőt a brit euróövezeti csatlakozást is referendum megtartása nélkül - mondta szerdán a Konzervatív Párt vezetője.