szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megostromolta és felgyújtotta több száz tüntető szerdán a Tunézia középső részén fekvő Gafszában a kormányzó párt, az iszlamista en-Nahda (Újjászületés) székházát.

A tüntetők előzőleg megpróbáltak behatolni a kormányzó hivatalába is, de ott a rendőrség feloszlatta a tömeget. A pártszékházból aktákat és bútorokat hurcoltak ki az utcára, ahol meggyújtották azokat. Rendőrök nem voltak a helyszínen, a tiltakozók a tűzoltókat sem engedték oda.

Két másik városhoz, Szilianához és Gábeszhez hasonlóan Gafszát is általános sztrájk bénította meg szerdán. A sztrájkolók a tavalyelőtti rendszerváltó megmozdulásokat is kiváltó szegénység és a regionális egyenlőtlenségek ellen tiltakoznak. Az elmúlt két év tiltakozó mozgalmai során a tunéziai kormány vezető pártja, az en-Nahda több vidéki székhelyét is megtámadták, közöttük volt a gafszai is.

A szerdai gafszai sztrájkot az váltotta ki, hogy a kormány úgy döntött: a kormányzóság nem szerepel azoknak a térségeknek a listáján, amelyekben a következő években orvosi fakultást és egyetemi klinikát építenek.

Az UGTT szakszervezet szerint a kormánydöntés az ország különböző tartományai közötti egyenlőtlenségről tanúskodik.

Gafsza tartomány foszfátbányai miatt stratégiai fontosságú, de egyben az ország egyik legszegényebb térsége is. 2008-ban a szegénység miatt itt kitört felkelést vérbe fojtották.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Ez az advent Bécsben is más lesz

Ez az advent Bécsben is más lesz

Egyre több mindenre emlékszik a Szájer-buli szervezője

Egyre több mindenre emlékszik a Szájer-buli szervezője