szerző:
MTI

A jelenkori fogyasztói társadalom kiselejtezi az európai fiatalok egy teljes generációját - figyelmeztetett Ferenc pápa egy hazájában, Argentínában készített interjúban.

"Manapság egy igazságtalan nemzetközi rendszerben élünk, ahol a pénzkirály áll a középpontban" - mondta a római katolikus egyház feje a helyi idő szerint szerdán késő este a TN televíziós csatornának adott interjúban.

"Ez egy olyan fogyasztói társadalom, amely kiselejtezi a fiatalokat és az időseket. Néhány európai országban negyven százalékos vagy ennél is magasabb a fiatalok munkanélküliségének aránya" - tette hozzá Ferenc pápa, országnevek említése nélkül. Az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a fiatalok egy egész nemzedéke nem részesül a munka jelentette méltóság érzéséből.

Mintegy hatmillió a 25 év alatti fiatal munkanélküli jelenleg az Európai Unióban. Görögországban és Spanyolországban majdnem 60 százalék a munkanélküliek aránya a fiatalok között.

Ferenc pápa  - akárcsak elődje, XVI. Benedek pápa - kételkedik a szabad piac működésének helyességében, és az erkölcs hatalmában a pénzügyek terén. A Vatikán márciusban megválasztott vezetőjének szavait különösen alátámasztja az általa korábban meghirdetett "szegények egyháza".

"Azoknak az embereknek, akik sem a fiatalokkal, sem az idősekkel nem törődnek, nincs jövőjük" - mondta az egyházfő, és hozzátette: "A fiatalok viszik előre a társadalmat, miközben az idősebb generációk emlékezetet és bölcsességet adnak".

A korábban Buenos Aires püspökeként tevékenykedő Ferenc pápa a szegényeket támogató, mértékletes egyház mellett megígérte a Vatikán bankja körüli homályos pénzügyek felderítését is. 

A pápa Evangelii Gaudium című apostoli buzdítását kedden mutatták be a Vatikánban, amely többek között a pénzpiac átalakításának fontosságával és a pasztorációs szolgálat és az egyház szerkezetének reformjával foglalkozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!