szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel egymillió euróval segített a rászorulóknak Ferenc pápa megválasztása óta. A pénzt a pápai főalamizsnás viszi éjszaka a szegényeknek – derült ki a pénteki olasz sajtóból.

Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás éjszaka egy fehér színű Fiat Qubo gépkocsival elindul, és Rómában vagy akár Olaszország más részébe is odamegy, ahol szükség van a pápa segítségére.

A főalamizsnás az utóbbi hónapokban 6500 embernek vitt pénzsegélyt Ferenc pápa nevében, közel egymillió euró (300 millió forint) összegben. A rászorulók között volt az az idős asszony Margherában, akinek ellopták a pénztárcáját. A pápa 200 eurót küldött neki, ugyanennyit kapott egy Velencében élő argentin hajléktalan, de Ferenc pápa segít a Caritas menhelyeinek is, és támogatta a Lampedusa szigetére érkezett menekülteket is. Eddig a plébánosok mondták el néha a sajtónak, hogy a pápa pénzt küldött rajtuk keresztül a rászorulóknak. 

"Ferenc pápa már Buenos Aires érsekeként is inkognitóban járta az utcákat, és segítette a szegényeket. Ezt most biztonsági okokból nem teheti, pedig nagyon szeretné. Most én megyek helyette. Én vagyok az ő meghosszabbított keze" – mondta el Konrad Krajewski, akit olasz újságírók faggattak ki. 

"Amikor este bejelentem a pápának, hogy indulok, mindig fenn áll a veszély, hogy ő is velem akar jönni" – tette hozzá. A Corriere della Sera című napilapnak arra a kérdésére, hogy a szegényeket segítő körutakra a pápa tényleg sohasem hagyta el a Vatikánt és nem tartott-e vele, Krajewski érsek egy mosollyal válaszolt. 

Az érsek elmondta: nem mindig a pénz segít. Amikor az októberi lampedusai hajószerencsétlenség után a pápa a főalamizsnást azonnal a szigetre küldte segíteni, "észrevettem, hogy az illegális bevándorlótáborban levőknek nem pénzre van a legnagyobb szükségük, 1600 telefonkártyát vettem nekik, hogy fel tudják hívni rokonaikat..." 

A pápai főalamizsnás irodája – 11 munkatárssal – a Vatikánon kívüli római utcákban található. Az alamizsnát az egész világból az egyházfőhöz érkező adományok alkotják, de évi 250 ezer euró származik azokból az apostoli áldásokból is, melyet a Vatikán pergamenen árul keresztelőkre, esküvőkre 5-15 euróért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!