szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezer nappal a 2011-es földrengés és cunami után 278 ezer ember még mindig nem tudott visszatérni otthonába Japánban – közölte szerdán a tokiói újjáépítési ügynökség.

Az ügynökség szerint a kitelepítettek száma jelentősen csökkent a 470 ezres csúcshoz képest, de többségük még mindig igen rossz körülmények között, átmeneti szállásokon kénytelen meghúzni magát. Az újjáépítés lassúsága miatt sokan még évekig nem juthatnak új otthonhoz.

A legsúlyosabban érintett három prefektúrában, Mijagiban, Ivatéban és Fukusimában október végén 86,7 százalékos volt az átmeneti szállások – nagyrészt sebtében összeszerelt faviskók – kihasználtsága. Országszerte körülbelül 200 ezren vannak, akik hasonló helyeken kénytelenek élni.

Az érintett prefektúrák tisztviselői szerint a helyzet megoldása évekbe telhet, mert a magasabban fekvő területek megtisztítása és lakhatóvá tétele, valamint maga a lakásépítés lassabban halad a tervezettnél. Eredetileg úgy tervezték, hogy négy évvel a katasztrófa után felszámolják az átmeneti szállásokat, de ez egyelőre nem tűnik kivitelezhetőnek.

A szerdán közölt adatokból az is kiderült, hogy a katasztrófát követő atomerőmű-baleset helyszínén, Fukusima prefektúrában csaknem 50 ezer kitelepített embert tartanak nyilván.

A hatóságok adatai szerint a szigetország északkeleti partjára 2011. március 11-én lesújtó természeti katasztrófában 15 883 ember meghalt, további 2688-an a kitelepítés közben vagy után haltak meg. 2651 embert még mindig eltűntként tartanak nyílván. Utánuk a mai napig kutat a japán rendőrség és parti őrség, de ezer nappal a Richter-skála szerint 9-es erősségű földmozgás és az azt követő, többször tízméteres szökőár után minimális az esély arra, hogy megtalálják őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére