Tetszett a cikk?

Egy új amerikai hírszerzői értékelés azt jósolja, hogy az afganisztáni háborúban az elmúlt három évben elért sikerek 2017-re jelentős mértékben visszájukra fordulnak, még ha 2014 után maradnak ott is kis létszámban amerikai katonák.

Az elemzést a The Washington Post című lap ismertette vasárnap olyan illetékesekre hivatkozva, akik olvasták a 16 amerikai hírszerző ügynökségtő származó adatokra hivatkozó titkos dokumentumot. Az országban még gyorsabban káosz alakul ki, ha Kabul és Washington nem ír alá egy katonai szerződést arról, hogy nemzetközi erők 2014 után is maradhatnak Afganisztánban. A paktumra azért van szükség, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei további dollár milliárdokat fordíthassanak az elszegényedett ország segélyezésére.

A folyamatos jelenlét és folytatódó pénzügyi támogatás nélkül az elemzés azt sugallja, hogy a helyzet nagyon gyorsan elromolhat - idézte a lap az egyik forrást. Az újság azonban azt is közölte, hogy egyes illetékesek szerint az elemzés túlságosan borúlátó az Egyesült Államok eddigi leghosszabb háborújának kimenetelét tekintve, és nem veszi figyelembe az afgán biztonsági erők fejlődését.

A politikai és területi hatalom és a hasonló dolgok átrendeződését fogjuk látni, de ez nem lesz elkerülhetetlenül a tálibok fölemelkedése - mondta egyikük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Tizenhat embert vettek őrizetbe a 137 ember halálát okozó bejrúti robbanás miatt

Tizenhat embert vettek őrizetbe a 137 ember halálát okozó bejrúti robbanás miatt

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg