szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Huszonnyolc felesleges katonai repülőgépet ad el Csehország egy amerikai cégnek – mondta csütörtökön Vlastimil Picek védelmi miniszter.

Az L-159-es típusú, cseh gyártmányú szubszonikus könnyű harci repülőgépek eladási ára felszereltségtől függően 434 és 516 millió korona (4,7-5,6 milliárd forint) között lesz. A gépek eladásáról szóló szerződést várhatóan januárban vagy februárban írják alá, és az első repülők márciusban indulhatnak az Egyesült Államokba.

A gépek vevője a Draken International cég, amely az amerikai hadseregnek és privát biztonsági cégeknek lízingel repülőgépeket, illetve nyújt légvédelemmel kapcsolatos tanácsadói és kiképzési szolgáltatásokat.

Az 1999 és 2003 között gyártott repülőgépekből a cseh hadsereg annak idején 72 darabot vásárolt 51 milliárd koronáért, de később kiderült, hogy csak a repülők harmadára van szükség. A felesleges L-159-eseken 2004 óta próbál túladni Csehország, de a korábbi tendereken nem kaptak megfelelő ajánlatot.

A gépek állapotmegőrzésére az utóbbi hét évben 260 millió koronát fordított a cseh haderő. A gépek üzemképes állapotba hozása több millió koronába kerül, a műveletet a gyártó cég végzi majd el a szállítás előtt. A prágai kormány nem fizet ezért kompenzációt, de a költségeket az amerikai cég valószínűleg fedezni fogja.

Vlastimil Picek azt is elmondta, hogy a gépek eladásából befolyó összegeket a cseh légierő fejlesztésére fordítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!