szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondott Tunézia miniszterelnöke, Ali Larajed csütörtökön, hogy átadja az ország vezetését egy pártok feletti, ügyvezető kormánynak. Larajed lemondása lépés lehet a demokrácia felé vezető úton, és része az alkunak, amelyet politikai ellenfeleivel kötött.

Három évvel azután, hogy felkelés megdöntötte Zin el-Abidin ben Ali elnök önkényuralmát, Tunéziában még mindig a demokrácia kiépítésén dolgoznak.

Legutóbb 2011 őszén volt választás az arab országban, akkor alkotmányozó gyűlést választottak. Larajed mérsékelt iszlamista, en-Nahda nevű pártja a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, ami a 217 tagú gyűlésben 89 helyre jogosította fel. A többi párt jóval gyengébben szerepelt, a második legerősebb, a Kongresszus a Köztársaságért nevű is csak 14 százaléknyi voksot kapott.

Larajed megígérte: ha a pártok végeznek az új alkotmány kimunkálásával, akkor lemond. Az alkotmányozó gyűlés ezen a héten szavaz az alkotmány utolsó cikkeiről, Larajed pedig megvált tisztétől, benyújtotta lemondását Monszef Marzúki államfőnek.

"Az elnök hamarosan kinevezi Mehdi Dzsomát miniszterelnöknek, ő pedig pár napon belül bemutatja kormányát" – mondta Larajed csütörtökön újságíróknak. Dzsoma technokrata hírében áll, a választásokig marad miniszterelnök.

Az alkotmányozó gyűlés szerda éjjel 9 tagú választási bizottságot nevezett ki. Hogy mikor lesz a választás, arról még nincs döntés.

A demokráciához vezető út viszonylag békés Tunéziában, de miután tavaly meggyilkoltak két világi ellenzéki vezetőt, az en-Nahda ellenfelei elözönlötték az utcákat, hogy követeljék a kormány távozását. A belpolitikai helyzet törékenységét jól mutatja, hogy Tatouine városban a gazdasági nehézségek miatt tüntetők vonultak az utcákra csütörtökön, és a tömeget a rendőrség csak könnygázzal, a helyi katonaság pedig figyelmeztető lövésekkel tudta szétoszlatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

A Razer moduláris számítógépe igazi gépszörny, durván magas árral

A Razer moduláris számítógépe igazi gépszörny, durván magas árral

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat