szerző:
MTI

Ha most lennének az európai parlamenti (EP-) választások, uniós szinten orrhosszal a szocialisták nyernének a jobbközép Európai Néppárt előtt - derül ki a szerdán közzétett első összesített kutatási eredményekből.

A felmérés azt összegzi, hogy az EP jelenlegi frakciói hogyan szerepelnének, és ez alapján arra az eredményre jutott, hogy a balközép Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja lenne a legnagyobb 221 mandátummal a jelenlegi 194 helyett, míg a néppárti frakció a mostani 275-ről 202 fősre zsugorodna össze.

A felmérés emellett a rendszerkritikus, euroszkeptikus vagy egyenesen unióellenes politikai erők erősödését jelzi a radikális baloldaltól egészen a jobbszélig. Hozzáteszi ugyanakkor az elemzés, miszerint nem zárható ki, hogy új frakció is alakul, például a francia, a holland, az osztrák, a flamand, az olasz és a svéd szélsőjobb jelöltjeiből, ha sikerül megfelelniük a frakcióalakítás követelményeinek, vagyis közös nevezőre tud jutni legalább hét tagállamból minimum 25 EP-képviselő. Ebben az esetben a néppárttól jobbra négy frakcióban is ülhetnek még politikusok. Az új radikális frakció mellett a függetlenek soraiban, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája frakciójában. A pillanatnyi erőviszony alapján jelentős erősödést könyvelhet el a radikális baloldal is, amely 35-ről 56-ra növelhetné képviselői számát.

Az elemzés szerint a jobb- és a balszél erősödése afféle "nagykoalíciós" politizálásra kényszerítheti a centrista pártokat, és ez már az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor megmutatkozhat. Egy jelentős euroszkeptikus, populista tömb kialakulása az EU politikájára is nagyobb hatással lehet, ezek az erők ugyanis várhatóan elleneznék a gazdasági és monetáris unió elmélyítését, az uniós polgárok teljes mozgásszabadságát és az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezményt.

A felmérés összesített eredménye szerint mind a liberálisok, mind a zöldek frakciója zsugorodna. A zöldek a mostani 58 helyett 44 mandátumot szereznének, a liberálisok pedig 85 helyett 64 képviselői helyhez jutnának az új strasbourgi patkóban.

A tagállamokra lebontott felmérés alapján az Ipsos, a Tárki és a Medián január 9. és 29. között rögzített adatai szerint Magyarországon az Európai Néppárthoz tartozó Fidesz-KDNP a voksok 48 százalékát kapná, és ezzel 10 képviselőt küldhetne az uniós parlamentbe. Az MSZP 20 százalékos eredménnyel 4 mandátumot szerezne. A Jobbik a voksok 12 százalékát kapná, és három képviselői helyhez juthatna. Ezen kívül pedig a Demokratikus Koalíció kapna még 6, az Együtt 2014 pedig 5,7 százalékot, amivel 2-2 képviselőt küldhetnének Strasbourgba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüket

Egyre nehezebb az egyetemisták dolga, hogy ki tudják fizetni az albérletüket

Gruevszki átgyalogolhatott Macedóniából Albániába

Gruevszki átgyalogolhatott Macedóniából Albániába

„Mégis egy volt miniszterelnök” – a Fidesz zavarosan magyarázza Gruevszki szökését

„Mégis egy volt miniszterelnök” – a Fidesz zavarosan magyarázza Gruevszki szökését

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját