szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Monszef Marzúki tunéziai államfő visszavonta csütörtökön a 2011-es forradalom óta érvényben lévő rendkívüli állapotot.

A köztársasági elnök rendelete szerint március 5-től törölték el a szükségállapotot az egész országban. Az államfő, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka, előzetesen egyeztetett ebben az ügyben a parlament elnökével, a kormányfővel, valamint a nemzetbiztonsági tanáccsal is.

"A rendkívüli állapot visszavonása nem korlátozza a törvények végrehajtását felügyelő biztonsági erők eszközeit, és nem akadályozza a hadsereg bevetését sem szükség esetén" – közölte az elnöki hivatal.

Korábban kijárási tilalom volt délután öttől reggel hétig, és tilos volt háromnál több embernek csoportosulnia. A szabadságjogok korlátozása idővel enyhült, a rendőrségnek és a hadseregnek adott különleges jogosítványok azonban egészen mostanáig életben maradtak, a katonák és a rendőrök például rögtön fegyvert használhattak, ha valaki nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

Marzúki tavaly novemberben jelentette be, hogy nyolc hónappal, június végéig meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Az államfő nem fűzött magyarázatot a döntéshez, elemzők szerint az akkoriban fokozódó dzsihadista erőszak hozzájárulhatott a határozathoz.

A rendfenntartó erőknek az utóbbi években az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyvereseivel is harcolniuk kellett, Mehdi Dzsemaa tunéziai miniszterelnök azonban hétfőn arról számolt be, hogy a biztonsági helyzet javult Tunéziában. Az észak-afrikai arab országban a Zin el-Abidin ben Ali diktátor uralmát megdöntő népfelkelés miatt vezettek be rendkívüli állapotot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

Hidvéghi Szájerről: Az vesse rá az első követ, aki bűntelen

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját