szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A BBC, a The Daily Telegraph, a CNN, a Spiegel Online, a Die Zeit, a Deutschlandfunk rádió és a Kurier is közölt véleményt a magyarországi választásról.

A BBC vasárnapi tudósítása szerint a balközép ellenzék "szoros versenyre számíthat a második helyért a szélsőjobboldali Jobbikkal" a magyarországi választásokon. A brit közszolgálati médiatársaság szerint Orbán Viktor "populista és euroszkeptikus hozzáállása" népszerűnek bizonyult sok magyar számára.

Megfigyelők szerint azonban megvan a hozadéka annak is, hogy a Jobbik finomította saját imázsát: egy minapi felmérés azt mutatta ki, hogy Vona Gábor, a Jobbik vezetője a legnépszerűbb ellenzéki politikus. A BBC idézi Mesterházy Attilát, az MSZP vezetőjét, aki kijelentette, hogy nem törődik a közvélemény-kutatási adatokkal, mivel "az emberek félnek kifejezésre juttatni véleményüket".

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap online kiadásának politikai blogrovatában vasárnap megjelent írás szerint a Fidesz várható újabb, "tekintélyes többségű" győzelmének egyik titka, hogy az "unortodox" gazdaságpolitika működőképesnek tűnik. Ennek legfontosabb eleme tekintettel a választási évre , hogy a hazai fogyasztás nyolcéves csúcson van, a gazdasági hangulatindex pedig a legmagasabb volt az EU-tagállamok között januárban.

A cikk szerint a másik ok a politikai ellenzék "rettenetes állapota". A szocialista pár vezette baloldal soha nem heverte ki teljesen a 2010-es választási vereséget. A harmadik ok a Fidesz figyelemreméltó kampányszervezete. Európában ma kevés párt tudja olyan jól azonosítani és mozgósítani saját választóit, mint a Fidesz áll a Telegraph blogrovatának írásában.

A CNN amerikai hírtelevízió iReport nevű blogjában Georges Károlyi azt írta, hogy a magyarországi választásokon sem a szélsőjobb, sem a zöldek nem játszhatnak meghatározó szerepet, az igazi frontvonal a jelenlegi jobbközép többség és a baloldal pártjai között húzódik. A szerző szerint ugyanakkor "katasztrófa" volt az ellenzéki koalíció kampánya. Az öt különböző párt koalíciója képtelennek bizonyult egy közös és koherens választási program kialakítására, a vezetők a koalíción belüli befolyásért küzdenek, miközben egyre újabb botrányok robbantak ki.

A szerző szerint úgy tűnik, hogy az ellenzék elvesztette minden győzelmi reményét, így a biztos vereséggel szembenézők klasszikus fegyveréhez folyamodott: a választási rendszer szabályainak igazságosságát kérdőjelezte meg.

A német sajtó

A német Spiegel Online "Orbán miniszterelnök egyértelmű esélyesként száll versenybe" címmel közölte Keno Verseck összeállítását, aki kiemelte, hogy a választások tétje az, hogy szerez-e a Fidesz kétharmadot. Orbán Viktor a választási gyűléseken "szinte pánikszerűen" figyelmeztet arra, hogy nem szabad megnyertnek tekinteni a szavazást, pedig "a posztkommunista Magyarországon" még soha nem indult ennyire jó esélyekkel kormányzópárt választáson, mint most.

Kifejtette, a Fideszt segíti, hogy a kormányfő már a 2010-es választási győzelem után hozzákezdett az újabb győzelem feltételeinek megteremtéséhez, az első két év "drasztikus" takarékossági év bevételnövelő politikáját "propagandisztikusan hatékony szociális intézkedésekkel" ellensúlyozta. A kormánypártot támogatja az új választójogi rendszer és az ellenzék gyengesége is írta.

A Die Zeit német liberális hetilap Magyarországi ifjúság - fiatal, rezignált és radikális címmel közölte az online kiadásában Elisabeth Gamperl és Ruth Eisenreich cikkét, akik kiemelték: sok más országhoz hasonlóan a fiatalok között Magyarországon is sokan "frusztráltak és dühösek", de tiltakozó mozgalmak nem jelentek meg, mert "mélyre hatol" az az érzés, hogy "úgysem lehet mit tenni". Ugyanakkor az "antiszemita és romaellenes" Jobbik népszerűsége különösen nagy a fiataloknál írták.

A Deutschlandfunk német közszolgálati rádió "Ez orbánisztán és abszurdisztán" címmel közölt interjút Paul Lendvaival, aki egyebek között úgy vélte, hogy Magyarország kívülről demokratikus, belülről pedig totalitárius. Orbán Viktor "zseniális" a hatalmi politikában tette hozzá, megjegyezve, hogy az ellenzéknek nem jut nagy szerep a választásokon, és ha mégsem így történne, az "majdnem akkora csoda" lenne, mint a németek győzelme a magyarok felett az 1954-es labdarúgó vb-n.

Az osztrák Kuier

Magyarország Orbán kezében marad címmel közölt írás a Kurier című független osztrák lap. "Minden jel arra utal, hogy az ötvenéves kormányfő nyerni fog, sőt az újbóli kétharmados többség is elérhető közelségbe került" állapítja meg a cikk szerzője. Az írás Kiszelly Zoltán politológust idézi, miszerint nincs kormányváltó hangulat az országban. A baloldali "Kormányváltás" ellenzéki szövetség ebben a közhangulatban csak kevés meghallgatásra talál véli a szerző és hozzáteszi: az ellenzék egyetlen üzenete, hogy "Orbánnak mennie kell!", ám valódi politikai programot nem kínáltak. Ezzel szemben a szélsőjobboldali Jobbik nagy népszerűségre számít írja a szerző és kiemeli: a fiatalok csaknem egyharmada szimpatizál a "nyíltan antiszemita és a roma kisebbség ellen uszító" párttal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén