szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sérti a szabad vallásgyakorlás és az egyesülés jogát a magyar egyházjogi törvény – döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban hétfőn. Az ítéletet 5:2 arányban szavazták meg, a két nemmel szavazó különvéleményt is csatolt a határozathoz.

A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól – mondta ki keddi ítéletében Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bírák szerint a magyar állam nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy ne lett volna kevésbé drasztikus megoldás arra, hogy a bizniszegyházakat kirostálja. Emellett a bírák szerint nem összeegyeztethető az állammal szemben támasztott vallási semlegesség követelményével, hogy a vallási közösségeknek a parlamenttől kell kérniük, hogy újra egyházi státust kaphassanak, és objektív indok nélkül más megítélés alá esnek az anyagi juttatások tekintetében, mint a bejegyzett egyházak.

A törvény maradhat, de a kártérítés kötelező

A strasbourgi bíróság nem kényszerítheti a magyar államot arra, hogy megváltoztassa a törvényt, csak kártérítés megfizetésére kötelezheti - mondta a hvg.hu-nak Baltay Levente ügyvéd, a TASZ munkatársa, aki 9 kisegyházat képviselt az ügyben. A kártérítéssel kapcsolatban a bíróság előírta, hogy a feleknek kell megállapodniuk. Pontos összeget az ügyvéd nem tudott mondani, de mivel a jogsértést megállapították, minden károsultnak jár a kompenzáció.

A jogász szerint az ítélet lényege, hogy európai normát sért, hogy az alaptörvény módosításával fogadták el a törvényt, így nem kerülhetett az alkotmánybíróság elé. Baltay Levente megjegyezte, hogy viszonylag gyors ítélet született az ügyben.

A keresetben többféle jog sérelmét is felvetették a közösségek: kifogásolták páldául a jogorvoslathoz való jog sérelmét, a tulajdonhoz való jog sérelmét és a kis egyházakkal szembeni diszkrimináiciót is. A bíróság azonban az előbbieket nem, "csupán" a vallásszabadság és az egyesülési jog sérelmét állapította meg. A bíróság indoklása szerint ezek a jogsérelmek nem elválaszthatók egymástól - mondta Baltay Levente.

A keresetet a Magyar Keresztény Mennonita Egyház és más kisegyházak indították.

A döntést 5:2 arányban hozta meg a testület, és a két nemmel szavazó tag különvéleményt is fűzött az ítélethez.

Az egyházjogi törvényt a magyar Alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek minősítette és visszaküldte a parlamentnek, mire a törvényhozók beleírták az alaptörvénybe a szükséges passzusokat, és így már sikerült elfogadtatni a törvényt. Az új törvény szerint a parlament dönti el, hogy melyik csoport minősül egyháznak, mégpedig úgy, hogy a döntést nem kell megindokolnia, és fellebbezni sem lehet ellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő